Julski radovi u malinjaku

Po završenoj berbi u malinjacima je važno obaviti adekvantnu zaštitu voćnjaka, suzbijanje korova i uklanjanje izdanaka koji su donijeli rod!

Tokom jula mjeseca u malinjacima se završava sa berbom jednorodnih sorti maline, počinje berba remotantnih sorti maline, nastavlja se sa njegom mladih malinjaka kao i sa agrotehničkim i pomotehničkim mjerama u rodnim zasadima poslije berbe.

Privremeno podizanje i vezivanje jednogodišnjih izdanaka jednorodnih sorti maline (Vilamet , Miker, Glen , Fertodi , Tulamin i dr.) nakon završene berbe je mjera koja se izvodi tokom jula ili početkom avgusta u malinjacima. Cilj ove mjere je da se omogući adekvatna zaštita izdanaka poslije berbe, suzbijanje korova kao i rast izdanaka koji će sljedeće godine donijeti rod.

Odmah po završetku berbe potrebno je ukloniti izdanke koji su donijeli rod. Ovi izdanci su završili svoju funkciju i potrebno ih je isjeći, sačekati nekoliko dana da se prosuše i iznjeti iz zasada. U slučaju visokih temperatura mogu se isjeći i ostaviti na žici da bi pravili hlad novim izdancima, a kasnije iznjeti. Obzirom da neposredno prije i tokom berbe nisu izvođene mjere hemijske zaštite u zasadu stari izdanci su nosioci potencijalne zaraze pa se njihovim iznošenjem poboljšava provjetrenost i osunčanost u zasadu i smanjuje mogućnost oboljenja novih izdanaka.

Izdanke koji će sljedeće godine donijeti rod treba privremeno podići i privezati kako bi se nesmetano mogle izvoditi agrotehničke mjere u malinjaku. Vezivanje se izvodi tako što se kanap zaveže za čeoni stub, a zatim obmota oko sledećeg stuba, i tako oko svakog stuba do kraja reda. Sa druge strane reda postupak se ponavlja tako da se izdanci postavljaju u prostor između kanapa bez ikakvog vezivanja za žicu. Mogu se podići i privezati na još načina kao što je grupisanje više izdanaka u snop i vezivanje za žicu

Poslije serije uklanjanja ovogodišnjih izdanaka prije berbe maline, izdanke koji su ostali u momentu poslije uklanjanja rodnih izdanaka treba još jednom prorijediti. Treba ukloniti sve one izdanke koji se nalaze van reda, zaražene izdanke, kao i sav višak izdanaka u redu (u redu treba ostaviti 8 do 9 normalno razvijenih i zdravih izdanaka na 1 m dužine špalira). U proljeće naredne godine od ovih izdanaka biraćemo 4 do 6 na 1 m dužine koji treba da donesu rod.

Ukoliko je ljeto kišno pozitivne strane kišnog perioda odnosu na ekstremno visoke temperature su u boljem porastu novih izdanaka kod jednorodnih sorti, a takođe i stanje u zasadima remotantnih sorti je dobro. Međutim konstantne padavine tokom berbe mogu da uslove pad kvaliteta ploda maline i samim tim do smanjenja ukupnog prinosa.

U jesen sa početkom opadanja lišća obaviti zaštitu bakarnim preparatima i privremeno podignute izdanke osloboditi veza i pustiti da padnu u međuprostor prije pojave snjega.

Izvor: PSSS

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Preporuka za vas

VIDEO