Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiJohn Deere i Volocopter predstavili mega dron za poljoprivredu /VIDEO/

John Deere i Volocopter predstavili mega dron za poljoprivredu /VIDEO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

John Deere i Volocopter predstavili su VoloDrone – mega dron za poljoprivredu. Ova prva velika poljoprivredna bespilotna letjelica rezultat je saradnje Johna Deera, koji donosi znanje o poljoprivredi, i pionira Urban Air Mobility Volocopter.

Veliki dronovi postaju sve važniji, ne samo u području logistike, već i u putničkom prometu. Istovremeno, mali dronovi se već koriste u poljoprivredi kako bi dali uvid u stanje polja, moguću bolest usjeva, nedostatak vode ili đubriva.

S potencijalnim opterećenjem od 200 kg, VoloDrone može da pokrije ogromno područje, posebno u teškim radnim uslovima.

VoloDrone pokreće 18 rotora ukupnog promera 9,2 m, a odlikuje se potpuno električnim pogonom koristeći litijum-jonske baterije koje su zamjenljive. Jedno punjenje baterije omogućuje vrijeme leta do 30 minuta, a VoloDronom se može upravljati daljinskim ili automatski, na unaprijed programiranom putu.

Okvir drona opremljen je fleksibilnim standardiziranim sistemom pričvršćivanja korisnog tereta. To znači da se na okvir mogu ugraditi različiti uređaji, u zavisnosti od primjene. Za zaštitu usjeva, dron je opremljen s dva rezervoara, pumpom i šipkom za prskanje. Zahvaljujući maloj visini leta bespilotne letjelice, može se postići vrlo velika pokrivenost područja do 6ha/sat i poboljšati upravljanje prskanjem. Zbog velike fleksibilnosti i GPS kontrole, mogući su i selektivniji tretmani u području.

Tokom sljedeće vegetacijske sezone biće sprovedeno odgovarajuće ispitivanje leta, kako bi dron što prije izašao na tržište.

Izvor: Agroklub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI