Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIzvoz iz BiH tanji za 408 miliona maraka

Izvoz iz BiH tanji za 408 miliona maraka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Izvoz iz BiH u prošloj godini iznosio je 11 milijardi 492 miliona KM, što je za 3,4 odsto, odnosno za oko 407,8 miliona KM, manje nego u godini ranije.

Nismo se lani proslavili ni kada je riječ o uvozu, koji je bio veći nego 2018, odnosno porastao je za 1,2 odsto – sa 19 milijardi 274 miliona KM na 19 milijardi 498 miliona maraka. Konkretnije, uvoz je bio veći za 224 miliona KM.

Pokrivenost uvoza izvozom u 2019. godini iznosila je 58,9 odsto, dok je spoljnotrgovinski robni deficit iznosio osam milijardi šest miliona KM.

Saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Iz BiH je u prošloj godini otanjio izvoz brojnih proizvoda, uključujući žive životinje i proizvode životinjskog porijekla, biljne proizvode, hranu, piće i duvan. Manje smo u inostranstvo poslali i proizvoda hemijske i srodnih industrija, kao i drveta, kože, te proizvoda od metala.

U poslovnoj zajednici u Srpskoj kažu da dostupni podaci za RS pokazuju da je došlo i do pada uvoza i do pada izvoza.

Došlo je do smanjenja spoljnotrgovinskog deficita, ali nije dobro to što je smanjen izvoz. Jedan od uzroka su privredni tokovi koji su zabilježeni na našim najznačajnijim izvoznim tržištima, poput Njemačke i Italije.

Naveo je za Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Prema njegovim riječima, privreda Njemačke ne ostvaruje očekivane rezultate, dok su u Italiji bilježeni negativni pokazatelji.

To se direktno odražava i na nas, jer veliki broj naših firmi su kooperanti tamošnjih kompanija. Sada već imamo slučajeve da strani partneri pojedinim našim kompanijama smanjuju cijenu rada. To dodatno usložnjava situaciju u vrijeme kada imamo težnju za povećanje plata.

Istakao je Blagojević.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH naveli su da BiH, u odnosu na susjedne države, zaostaje u procesu usklađivanja propisa sa propisima EU.

Usklađivanjem bi se direktno uticalo na privredni rast i razvoj, a samim tim na veću zaposlenost i viši životni standard bh. građana. Potrebno je insistirati da se taj proces ubrza kako bi se omogućilo stvaranje uslova za otvaranje pristupa tržištu EU, odnosno povećanju izvoza bh. proizvoda u EU.

Naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Prema statističkim podacima, BiH se prošle godine nije proslavila kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmjena sa EU.

Izvoz u zemlje EU u 2019. iznosio je osam milijardi 388 miliona KM, što je za 3,4 odsto manje nego u istom razdoblju 2018. godine, dok je uvoz iznosio 12 milijardi 80 miliona KM, što je za 3,6 odsto više nego u istom razdoblju prethodne godine. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 69,4 odsto.

Naveli su iz Agencije za statistiku BiH.

U FBiH pad od 16,1 %

Federacija BiH u decembru 2019. godine ostvarila je izvoz od 542.631.000 KM, što je za 16,1 odsto manje u odnosu na novembar 2019. godine ili 12,3 odsto manje u odnosu na decembar 2018. godine.

U 2019. godini izvoz je prosječno padao svaki mjesec za 0,4 odsto, a uvoz je prosječno rastao za 1,2 odsto.

Trgovinski deficit Federacije BiH za decembar 2019. iznosi 536.070.000 KM, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku. U decembru se iz FBiH najviše izvozilo u Njemačku, zatim Srbiju i Hrvatsku, a najviše se uvozilo iz Hrvatske, Italije i Njemačke.

Izvor: Nezavisne Novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI