Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoIspaša ovaca - Najekonomičniji način uzgoja

Ispaša ovaca – Najekonomičniji način uzgoja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ispaša ovaca – S obzirom na mogućnost izbora biljaka, paša je najbolja i najjeftinija hrana za ovce. Što je učešće paše u obroku veće to su troškovi ishrane ovaca niži, a samim tim ovčarska proizvodnja je ekonomičnija. Smatra se da su ovce najefikasnije u iskorišćavanju pašnjaka.

Za razliku od goveda ovce više vole da pasu niže i finije trave. Takođe, za razliku od goveda, ovce uglavnom vole da pasu u stadu. Ovce imaju usku glavu, vrlo pokretnu gornju usnu i oštre sekutiće što im omogućava korišćenje pašnjaka s niskim travama. Radije jedu mlade biljke, lšiće i izdanke, a starenjem biljke smanjuje se njihovo konzumiranje. Ako zato ima prilike ovca ume da na pašnjaku bude vrlo izbirljiva.

Biraće prvo vrste koje radije jede, a unutar biljne vrste prvo konzumira list i cvijet, a zatim stabljiku. Odabir vrste nije određen izgledom, građom i prinosom, nego ukusnošću i hranjivom vrijednošću. Ovce koriste velik broj biljnih vrsta, trava, i leguminoza. Podrazumijeva se da je pašnjak kvalitetniji ako je učešće leguminoza veće i obrnuto. Na oskudnim pašnjacima, kada nema mogućnosti izbora biljaka, nije rijedak slučaj da nekad konzumiraju i pojedine korovske biljke. Ovo svakako nije za preporuku za praksu. Treba težiti napasanju ovaca na uređenim pašnjacima.

Ispaša ovaca kao najekonomičniji način uzgoja

Zajednička osobina zelenih voluminoznih hraniva je da sadrže malo suve materije 15 – 25 %, zatim 3 – 7 % celuloze i 1,5 – 2,5 % mineralnih materija. Zelena trava bogata je vitaminima A  i D, te provitaminom vitamina A. Zavisno od sadržaja suve materije u paši, rase, tjelesne razvijenosti, razvijenosti samog grla, fiziološke faze, pola,  ovce dnevno mogu pojesti 5 – 10 kg paše. U nas se ovce najčešće napasuju slobodno na prirodnim pašnjacima, dok je korišćenje pregonskog napasivanja ovaca daleko rjeđe. Ponegde se na većim okućnicama koriste pregoni ali su u pitanju uglavnom neka manja stada ovaca. Pregonske ispaše ovaca na sijanim travnjacima skoro i da nema.

Autor: Nikolić Zoran dipl. ing.

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Kako treba da izgleda objekat za ovce?

Pogledajte kako izgleda kada pronađete ovna obraslog sa 35 kilograma vune

Ishrana ovaca tokom zime

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI