Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoIshrana teladi za priplod i tov

Ishrana teladi za priplod i tov

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ishrana teladi za priplod i tov je veoma bitna

Za podizanje kvalitetnih grla neophodno je da prvih dana telad dobiju prvo, kolostralno mlijeko (grušavina, mlezivo) jer ono ima specijalnu ulogu u organizmu životinja. Količina mlijeka koju će telad u prvim danima uzimati treba da se kreće oko 6-8 kg, i po mogućnosti bolje je da uzimaju češće po manje količine. To prvo mlijeko majke krave tzv. kolostrum je od neprocenjivog značaja za telad, jer se kroz njega novorodjeni organizam snabdijeva izuzetno važnim materijama, koje učestvuju u formiranju imuniteta i uspostavljnaju prvobitne funkcije varenja. Kolostrum je bogat proteinima, vitaminima i mineralima, potrebnim novorodjenom teletu.

Već poslije 5-7 dana telad mogu postepeno da predju na ishranu zamjenama za mlijeko, ili da se napajaju kravljim mlijekom. Na farmama se od ovog momenta za ishranu teladi upotrebljavaju isključivo različite zamene za mlijeko. Napajanje se vrši dva puta u toku dana, pri čemu se svaki put daje ista količina mlijeka. Zamjene za mlijeko su sastavljene iz lako svarljivih hraniva, kojima često ne raspolažu zemljoradnička gazdinstva, pa stoga treba uzimati fabričke smeše zamjena za mlijeko. U njima se nalazi obrano mlijeko u prahu, sojina, lanena i druge sačme, riblje brašno, razne prekrupe žitarica, lucerkino brašno i životinjske masti. Uz svaku fabričku smješu dato je i uputstvo o njenom korišćenju.

Obično se 1 kg brašnaste zamjene za mlijeko razmuti u 9 kg mlake vode, tako da se dobije 10 kg tečnih zamjena za mlijeko, koje imaju gotovo istovetnu vrijednost kao i 10 kg punomasnog kravljeg mlijeka. Otprilike količina od 10 kg zamjena za mlijeko, isto kao i 10 kg punomasnog mlijeka u prvim nedeljama života, sadrži hranljive sastojke za tjelesni prirast od 1 kg. Prema željama može se regulisati brzina razvitka teladi davanjem odgovarajućih količina mlijeka ili zamjena za mlijeko.

Telad za priplod

Ako je riječ o teladima koja će se ostaviti za priplod, dnevni prirasti u periodu do odbijanja treba da se kreću od 600 do 700 grama. Količina oko 6-7 kg zamena za mlijeko omogućiće ovakav prirast. Bolje je davati ograničene količine zamjena za mleko, jer se u tom slučaju telad ranije priviknu na uzimanje druge hrane, koncentrata i sjena, koja je jevtinija. Kad su u pitanju telad koja će se upotrebiti za tov, onda prirasti u prvim mjesecima života treba da budu viši, i do 1000 g dnevno, što znači da se takvim grlima mogu davati veće količine i zamjena za mlijeko i koncentrati.

Ishrana teladi se veoma brzo mijenja, to jest obogaćuje. Već poslije desetak dana telad počinju da uzimaju i drugu hranu. U prvo vrijeme to su male količine, koje će u doba odbijanja porasti do oko 2 kg sena i isto toliko koncentrata dnevno. Uobičajeno je da se u periodu mliječne ishrane sjeno i koncentrat se daju u količinama da ih telad slobodno uzimaju. Koncentrat za telad treba da bude bogatiji proteinima pa treba da sadrži više različitih sačmi. Najbolje je nabaviti odgovarajuće fabričke smješe za ishranu teladi.

Ishrana teladi tečnom mliječnom hranom na većim farmama završava se kada tele napuni 2 mjeseca.

Izvor: PoljoprivredniSavetnik

PROČITAJTE:

Kako odrediti starost ovaca na osnovu izgleda zuba životinje

Smještaj ovaca i izgradnja ovčarnika!

Priručnik za proizvođače mlijeka

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI