Srijeda, 17 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoIshrana koka nosilja za veliku nosivost jaja

Ishrana koka nosilja za veliku nosivost jaja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Tokom uzgoja da biste imali veliku nosivost jaja, koke nosilje zahtijevaju kvalitetnu hranu. Možete je i sami praviti uz dodatak vitamina i minerala.

Proizvodnja jaja je jedna od najintenzivnijih proizvodnji, jer nosilja u toku godine snese 10 puta više jajne mase nego što je njena tjelesna masa. Ishranom kokoši moraju se zadovoljiti njihove potrebe za energijom, proteinima, mineralima, vitaminima i još nekim neophodnim materijama, kako bi kokoši održale svoje tijelo, obezbijedile njegov porast i što je za proizvođača najvažnije nosile jaja.

Korišćenjem potpunih smješa za koke nosilje (16% proteina) obezbijeđuje se maksimalna nosivost krupnih jaja, čvrste i glatke ljuske, kvalitetno obojenog žumanceta i viskoznog bjelanceta i sve to uz optimalno iskorišćavanje hrane.

Gazdinstva koja posjeduju sopstvena energetska hraniva (kukuruz, pšenica, ječam) mogu koristiti i dopunsku smješu –koncentrovana smješa koja sadrži proteine visoke biološke vrijednosti, makro i mikro elemente, vitamine i dozvoljene dodatke, tako da pomiješana sa kukuruznom prekrupom daje optimalno izbalansiran obrok (na 40 kg koncentrata dodati 60 kg žitarica).

Pročitajte: Slobodan uzgoj koka nosilja

Koke nosilje zahtijevaju kvalitetnu hranu

Postotak udjela pojedinih hraniva u potpunim krmnim smješama iznosi:

  • zrnevlje žitarica 61%
  • pšenične mekinje 7 – 8%
  • uljane sačme 12 –20
  • hraniva životinjskog porijekla 4 –7%
  • stočni kvasac 1 –3%
  • lucerkino brašno 4 –7%
  • mineralna hraniva 8 – 8,5
  • stočna kreda 7% i
  • vitaminsko mineralni dodatak 0,5 –1%.

Hrana za koke mora da bude kvalitetna, odnosno ne smije da bude pljesniva, žižljiva, trula, sa otrovnim sjemenjem i sl. Nosilje se obično hrane po volji, tj. hrana treba da im je uvijek na raspolaganju. Da bi se očuvala nosivost i kvalitet ljuske jajeta, treba da se hrane ujutru i uveče. Period bez hrane u toku dana treba da bude oko podneva.

Nosilje zahtijevaju približno dvostruko više vode od količine pojedene hrane. Zato treba uvijek da imaju na raspolaganju vodu za piće dobrog kvaliteta, takvu koju mogu da piju i ljudi. Ako se voda daje u pojilicama, one moraju da se peru i dezinfikuju jednom nedjeljno.

Pročitajte: Rase koka nosilja – Koje kokoške odabrati?

Kvalitet ljuske pri kraju nošenja biće bolji ako se koristi smješa sa većim sadržajem kalcijuma i nešto manjim sadržajem fosfora, ako se poveća udio smješe koji se daje popodne i ako se tokom noći obezbijede 1 do 2 sata svjetlosti, kako bi se omogućilo da u vrijeme formiranja ljuske kokoši uzmu više hrane, pa i kalcijuma, naročito u vidu zrna kalcijum karbonata. Na kvalitet ljuske mogu negativno da utiču infekcije nekim virusima ili bakterijama.

Autor: Kosovka Jakšić

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI