Četvrtak, 28 Oktobra, 2021
spot_img

Ishrana ćurića

Za ishranu ćurića najbolje je birati samo kvalitetna hraniva.

Pri sastavu obroka paziti naročito na procenat svarljivih proteina, jer su ćurići vrlo osjetljivi, a njihove potrebe za proteinima su znarno veće od potreba pilića. Najbolji rezultati u odgajivanju ćurića postižu se ako oni u toku prvih osam nedjelja dobijaju hranu koja sadrži oko 24-28% svarljivih proteina.

Poslije tog perioda sadržaj proteina može biti i manji, ali ne ispod 20%. Tek kada ćurići dovoljno odrastu, tj. poslije 16 nedjelja, procenat proteina u obroku može se smanjivati na 15 do 16 %, koliko je potrebno i odraslim ćurkama.

Obroci za ćuriće moraju biti tako sastvljeni da pored dovoljne količine proteina sadrže u potrebnoj mjeri i sve ostale hranjljive sastojke, u skladu s potrebama organizma u toku porasta.

Ako se ćurići puštaju na pašu, na njoj će naći manje ili veće količine hrane tako da će podmiriti dio svojih potreba. Ostatak hrane, odnosno hranljivih sastojaka neophodnih da se potpuno podmire potrebe ćurića, mora da obezbijedi odgajivač.

S ishranom ćurića kao s ishranom pilića treba početi još prvog dana poslije izvođenja. Od četvrtog dana ćurićima se uz brašnaste smješe daju i zelena hraniva – sitno isjeckana mlada kopriva, lucerka, djetelina, spanać, salata itd. Iskoršćavanje ovih hraniva je potpunije ako se daju u sastavu vlažnih smješa. Preporučuje se da se pri spravljanju vlažnih smješa upotrebljava posno mlijeko, mlad postan sir, mlaćenica ili surtka.

Pored suvih i vlažnih smješa i zelenih hraniva, od sedmog dana uz obrok se dodaju i razna mineralna hraniva – koštano i krečno brašno, sitno istucan ili samljeven drveni ugalj (ćumur) i sl. Pored hraniva ćurićima valja obezbijediti i izvijesne količine čistog riječnog pijeska. Pijesak se može staviti u posebno koritance, a može se dodati i vlažnoj smješi (2-3% od količine smješe).

Valja napomenuti da ćurići vrlo dobro koriste zelena hraniva, pa ih treba dodavati svakom obroku, ova hraniva su, između ostalog, i glavni izvor vitamina i najbolje je ako ćurići mogu da ih jedu po volji.

Potrebe za životinjskim proteinima obezbijeđuju se u prvo vrijeme dodavanjem žumanceta, a kasnije i bjelanceta jajeta, zatim posnim mladim sirom, obranim mlijeko, mlaćenicimo, surutkom i raznim drugim proteinskim hranivima.

Poslije osam nedjelja kada ćurići mogu intezivno da iskorišćavaju pašu, količina proteinskih hraniva životinjskog porijekla u obrocima može da se smanjuje, u zavisnosti od toga koliko takvih hraniva ćurići sami nalaze u polju.

Prvih nekoliko dana ćurići se hrane 7-8 puta dnevno. S porašću ćurića broj dnevnih obroka se smanjuje, a količina hrane u obroku raste.

Radi orijentacije navodimo približne količine koncetrovane hrane za ćuriće različite starosti:

Naročitu pažnju ishrani ćurića valja posvetiti prvih 10 nedjelja, a posebno za vrijem tzv. bobanja, kada su ćurići najosjetljiviji. Bobanje obično počinje kada ćurići dostignu starost od oko dva mjeseca i traje 15 do 20 dana.

Valja dodati da su ćurićima potrebne i znarno veće količine vode za piće u odnosu na piliće. Prve nedjelje po jednom grlu potrebno je prosječno po 45 grama čiste svježe vode, a s daljim porastom potrebna količina vode sve više raste. Zato je najbolje da se ćurićima obezbjeđuju neograničene količine čiste i svježe vode da je mogu piti po volji.

Izvor: www.agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

voćnjak

Jesenji tretman koštičavog voća

Koštičavo voće (breskva, kajsija, šljiva, višnja, trešnja i dr.) u zavisnosti od voćne vrste, sortimenta i lokaliteta, nalazi se u fazi od početak obezbojavanja...