Utorak, 23 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiInženjer mašinstva pravi džemove

Inženjer mašinstva pravi džemove

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bela Palanka — Inženjer mašinstva Marko Ilić (35) napustio je Niš i trajno se preselio u rodno selo svog oca Tamnjanicu kraj Bele Palanke.

Odlučio je da tamo u porodičnoj kući proizvodi džemove.

Ilić je rekao da je ta odluka začudila mnoge njegove prijatelje i poznanike, ali da je on čvrsto rješen da se tim poslom bavi i ubuduće jer vjeruje da može da donese dobru zaradu.

“Prošle godine sam krenuo da proizvodim zimnicu i to na nagovor tetke Ljiljane Petrović, koja je u Tamnjanici počela da uzgaja lavandu i smilje, ali i borovnice i ruže. Počeo sam da prerađujem prije svega borovnice i ruže, a onda i divlje jagode. Prošle godine su to bile skromne količine, a ove godine sam uvećao proizvodnju. Od početka godine proizveo sam 12.000 tegli džema”, izjavio je Ilić.

On je kazao da se domaća zimnica iz Tamnjanice prodaje dobro, tako da planira da otvori i svoje prodavnice, prije svega u Nišu i Beogradu.

“Radim na tome da od proizvoda sa etiketom ‘Tamnjanica eko-plantaže’ napravim brend. Planiram da osim slatke, proizvodim i slanu zimnicu. Prerađivaću papriku i praviti ajvar”, istakao je Ilić.

Prema njegovim riječima, trenutno mu je najveći problem pronalaženje radnika za proizvodnju.

“U Tamnjanici nema mladih ljudi, ostala su samo staračka domaćinstva. Radnike uglavnom pronalazim u Beloj Palanci i okolnim mjestima”, izjavio je Ilić.

Selo Tamnjanica sa osamdesetak kuća na obroncima Suve planine oživjelo je posljednjih nekoliko godina zahvaljujući plantaži lavande i smilja koja je u ataru tog sela “narasla” na preko 200 hektara.

U Tamnjanicu se posljednjih par godina osim Marka doselilo još desetak ljudi, što je za mještane pravo čudo jer su u proteklih pola vijeka otuda svi samo odlazili.

Izvor: B92

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI