Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoInterventni otkup tovne junadi dao rezultate

Interventni otkup tovne junadi dao rezultate

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

​Interventni otkup tovne junadi na području Semberije, koji je subvencionisao Grad Bijeljina, završen je i do sada je otkupljeno 351 grlo prosječne težine 620 kilograma, izjavila je Cvijeta Jocić iz gradskog Odjeljenja za poljoprivredu.

– Ukupna težina otkupljene junadi iznosi 211.655 kilograma i imamo informacije da postoji još grla koja bi mogla biti otkupljena. Međutim, ne znamo da li će doći do produženja roka za interventni otkup – istakla je Jocićeva.

Grad Bijeljina je odlukom o subvenciji u iznosu od 50 feninga po kilogramu žive stoke obuhvatio male proizvođače koji imaju do 10 grla, koji se nisu našli na evidenciji resornog Ministarstva i Agencije za agrarna plaćanja.

– Primijetili smo smanjenje proizvodnje tovne junadi jer farmeri nisu sigurni u prodaju. Ako su, na primjer, do sada imali 50 grla, nakon zastoja izvoza u Tursku smanjili su proizvodnju na 30 grla – naglasila je Jocićeva.

Gradska uprava Grada Bijeljina postigla je sporazum o interventnom otkupu sa „ZP Komerc“ koji je taj posao obavljao na osnovu odluke Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske. Otkup je organizovan na zahtjev proizvođača koji su nakon zastoja izvoza goveđeg mesa i junadi u Tursku trpjeli velike troškove za ishranu već utovljenih grla.

Izvor: Grad Bijeljina

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI