Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiIduće sedmice podijela besplatnog rasada

Iduće sedmice podijela besplatnog rasada

U ovoj instituciji sljedeće nedjelje dijele rasad, tačnije 15.000 strukova paprike i paradajza, proizvedenog u rasadnicima Agrarnog fonda. 

Ministarstvo Republike Srpske obezbjedilo je nove sjemenske pakete, koji su podijeljeni poljoprivrednicima u Trebinju, a posredstvom Agrarnog fonda iz ovog grada. Riječ je o 206 paketa sjemenskog materijala.

Nadležno ministarstvo je za ove svrhe namijenilo više od 52.000 KM, a vrijednost svakog pojedinačnog paketa iznosi 252 KM, stoji u saopštenju Agrarnog fonda.

U paketima se nalaze krompir, luk, sitna sjemena, kao i sredstva za zaštitu, đubrivo, prskalica i pumpa za zaštitu.

Obrađeno više površina nego prošle godine

Mi smo, prema uputstvima ministarstva odabrali 206 poljoprivrednih proizvođača koji spadaju u socijalno ugrožene kategorije. Odnosno, oni koji su zbog postojeće pandemije, ostali bez posla i nemaju stalni izvor zarade, kao i višečlane porodice i generalno socijalno ranjive grupe. Od resornog ministarstva smo dobili potvrdu da oni zadovoljavaju neophodne kriterijume podijele paketa“, naveo je Veselin Dutina, direktor fonda.

Prije ove akcije, Agrarni fond je u dogovoru sa Gradskom upravom Trebinja, dodijelio 377 sličnih (sjemenskih) paketa, za porodice koje pripadaju mjesnim zajednicama ovog grada.

Mi smo se ovim putem samoinicijativno uključili u ovaj projekat, kako bi pomogli što većem broju poljoprivrednih proizvođača da zasiju raspoložive površine našim, domaćim, sjemenom i proizveli zdravu i bezbjednu hranu. Ovo je takođe i dobra motivacija da isto napravimo i iduće godine. Ne mora nam se dogoditi pandemija kako bismo više obrađivali svoju zemlju i jeli domaću hranu“, poručuje Dautina.

Poručuje poljoprivrednicima kako oni u ovoj instituciji sljedeće nedjelje dijele rasad, tačnije 15.000 strukova paprike i paradajza, proizvedenog u rasadnicima fonda.

Prema njegovim riječima, u 2020. godini je na području Trebinja, obrađeno je oko 40 odsto više poljoprivrednih površina nego prethodnih godina i istakao kako je to pravi podsticaj akciji “Kupujmo domaće”, pokrenutoj od strane Vlade RS.

Izvor: agroklub.ba

PROČITAJTE:

Nevesinjac ogorčen sadržajem paketa pomoći Vlade RS poljoprivrednicima

Osigurano dodatnih 9 mil KM za podršku poljoprivredi u FBiH

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

mačke koje spavaju

Pet činjenica o mačjim šapicama koje morate znati

Nema mačkoljupca koji prosto nije oduševljen šapama svog ljubimca (okej, možda čak i malo opsjednut). Mačje šape su jedan od najslađih prizora, naročito kada...