Nedjelja, 3 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiHRVIĆ: Želimo biti među pet proizvođača prehrane u Jugoistočnoj Evropi

HRVIĆ: Želimo biti među pet proizvođača prehrane u Jugoistočnoj Evropi

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Vrijednost ukupne aktive AS Holdinga dostigla je iznos od 500 mil KM, kazao je Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga u intervjuu za MCM, a prenosi Indikator.

Hrvić je rekao da su kapaciteti koje grupacija posjeduje preveliki za 3-4 miliona stanovnika, ali su premali za snažniji nastup na globalnom tržištu.- Bosna i Hercegovina ne može potrošiti biskvita Tops koliko ga Agrokomerc može proizvesti. Nama je potreban izvoz, kazao je Hrvić odgovarajući na pitanje o ulasku grupacije na globalno tržište.

Kazao je da AS Holding vidi kao jednu od vodećih grupa u BiH.

– Želimo biti među pet proizvođača prehrane u Jugoistočnoj Evropi. Prije toga, sljedeća faza razvoja će podrazumijeviti da se grupa podijeli na divizije, tj. strateško poslovna područja: hrana, logistika, tekstil, te ulazak u neka nova strateška područja. Tu su i nove ideje, nove akvizicije, ali o tome ćemo govoriti kada za to dođe vrijeme – istakao je.

Na pitanje na kojem stupnju razvoja se AS Holding trenunto nalazi, Hrvić je kazao da je grupacija u fazi prelaska iz tzv. “go go faze” u “fazu top forme” (klasifikacija po Adižesu koja prikazuje razvoj firme na životnoj krivulji).

– Nakon rađanja, firme ulaze u dob povoja, potom u “go go fazu”, slijedi “top forma”, zatim adolescencija i na kraju birokratija. “Go go faza” je faza u kojoj firma pokušava svašta nešto da radi. Bez fokusa je. Sa ulaskom u fazu top forme, firma dobija na fokusu. AS Holding po mom mišjenju trenutno ulazi u fazu top forme – jasno smo se posložili, imamo pravac korporativnog upravljanja, definisali smo ciljeve, viziju, misiju, alate i softvere – istakao je prvi čovjek AS Holdinga.

Po njegovim riječima, za ulazak u fazu top forme nedostaje jasna organizacija, jasno razgraničenje ovlasti i odgovornosti između raznih nivoa upravljanja.
– Radimo puno na daljem usavršavanju menadžerske strukture, kao i na još boljem unaprjeđenju ljudskih resursa u cjelini – dodao je.
Izvor: Indikator
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI