Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeHrizantema - kraljica jesenjeg cvijeća

Hrizantema – kraljica jesenjeg cvijeća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bogat kolorit i raskoš cvjetova tokom jeseni razlog je što hrizantemu nazivaju jesenjom ili zimskom ružom.

Ova kraljica jesenjeg cvijeća slavi sezonu u bojama dragulja: žutoj, ružičastoj, ljubičastoj, crvenoj, bronzanoj, narandžastoj i bijeloj.

Cvjetanje

Cvjeta od poznog ljeta do prvih zimskih dana ukrašavajući okućnice ili balkone. Efektno izgleda bilo da je zasađena pojedinačno, u grupi ili u kombinaciji s drugim biljkama, na primer, zimzelenim.

Odgovaraju joj svijetla ili polusjenovita mjesta i rastresito humusno zemljište. Što je mjesto osunčanije, hrizantema će bogatije da cvjeta, a što je zaštićenija od vetra, duži će biti period cvjetanja.

Pročitajte: Hrizanteme – kako ih sačuvati tokom zime?

Tokom cvjetanja hrizantemama treba obezbkediti dosta vode. Do pred samo cvetanje preporučljiva je i prihrana tečnim đubrivom svakih 7–14 dana. Sezonu cvjetanja hrizanteme možete produžiti redovnim uklanjanjem cvjetnih glavica koje su se osušile i prihranjivanjem tečnim đubrivom u periodu intenzivnog cvjetanja. Uklanjanje uvelih cvjetova bez otkidanja grančica podstiče formiranje bočnih cvjetova. Poslije cvetanja, navodi politikin Magazin, potrebno je skratiti stabljike, a krajem sezone biljka se sječe drastično, gotovo do zemlje, i polako isušuje dodavanjem sve manje količine vode.

Zaštita

Hrizanteme u bašti tokom zime treba zaštiti slojem malča, lišćem ili slamom. Na proljeće, kada prvi zeleni izdanci izrastu oko 10 do 15 cm, potrebno je malo skratiti vrhove kako bi biljka dobila loptast oblik. Svake dvije do tri nedjelje do sredine ljeta treba otkinuti vrh novog izbojka.

Saksijske hrizanteme, za ukrašavanje zimskih bašti, balkona i terasa, kupuju se kada imaju nekoliko otvorenih cvjetova i obilje pupoljaka. Treba obratiti pažnju na saksiju, s donje strane. Ako ima žilica koje vire, znači da je biljka bila na podlozi iz koje je crpila hranu i da se može dogoditi da brzo uvene kada je donesemo kući. Saksijske hrizanteme treba, do završetka cvjetanja, prihranjivati tečnim đubrivom za cvjetanje. Zemlju treba održavati vlažnom. Nije dobro da u tanjiriću ispod saksije stoji voda, znači višak poslije zalivanja prosuti.

Zima

Krajem sezone s biljke se odsecaju svi suvišni delovi (preporučuje se skraćivanje stabljike za jednu trećinu visine) i lagano se smanjuje zalivanje. Krajem decembra potrebno je presaditi ih u novu, svježu zemlju. Za prezimljavanje hrizantemi treba obezbediti svetlo, hladno mjesto, temperature od 6 do 8 stepeni,  uz povremeno zalivanje. Na proljeće, kada krenu izdanci, krajem aprila i početkom maja mjeseca, zalamati vrhove, pincirati, na taj način se stopira rast u visinu i dobija okrugla forma.

Cvijet sreće

U Kini i Japanu, odakle vodi porijeklo, hrizantema predstavlja cvijet sreće. U Japanu je prva izložba hrizantema održana 910. godine, kada je proglašena za nacionalni cvijet i simbol sunca, odnosno carske porodice. Svake jeseni i danas, u Japanu se slavi Festival hrizantema ili Praznik sreće. Hrizanteme su kod nas nepravedno zapostavljene.

Kako je ovo jedna od rijetkih vrsta koja cvjeta u jesen, kod nas se najviše nosi na groblje, otuda naziv grobljansko cveće.

Po feng šuiju, hrizantema je simbol sreće i bezbrižnog života, vjeruje se da u dom donosi radost i veselje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI