Nedjelja, 17 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetHIBISKUS je biljka raskošnog i dugotrajnog cvjetanja - Savjeti za njegu

HIBISKUS je biljka raskošnog i dugotrajnog cvjetanja – Savjeti za njegu

Hibiskus (Hibiscus rosa-sinensis) – Posljednjih godina hibiskus postaje sve traženija cvjetna biljka. koja se sve više uzgaja, prije svega zbog raskošnog i dugotrajnog cvjetanja, koje traje od marta do septembra mjeseca. 

Višegodišnja drveasta biljka grmolikog izgleda, snažnog, brzog rasta. Odrasli primjerci i do 2 m visine.

Listovi su sjajni, kožasti, tamnozeleni, srcasto izduženi. Cvjetovi su vrlo krupni, prečnika 10-15 cm, višečlani, mogu biti narandžasti, ćuti, ružičasti, crveni.

Njega hibiskusa

Za uspješnju njegu biljke postaviti na izrazito svijetla i sunčana mjesta, a u vrijeme cvjetanja, preko ljeta, biljku zalivati i dva puta dnevno, u jutarnjim i večernjim časovima. Prihranjivati jednom nedjeljno u tom periodu. U ljetnjem periodu, hibiskus postaviti na osunčana mjesta vrta, balkona ili cvjetnog prozora, a u zimskim mjesecima, u prostorije sa temperaturom od 10-15 stepeni. Zimi biljka smanjuje svoje životne funkcije, miruje, te smanjiti zalivanje i ne prihranjivati je, ali se može češće prskati.

Pročitajte: Savjeti za uspješno razmnožavanje HIBISKUSA

U januaru izvršiti zakidanje vršnih izbojaka, jer se tako oblikuje snažna, grmasta forma. Vršne izbojke upotrebiti kao reznice i ožiljavati ih u mješavini treseta i pijeska na temperaturi od 20 stepeni. Reznice treba da su duge oko 8 cm i da imaju dva lista. Poslije 3-4 nedjelje ožiljene mlade biljke posaditi u saksije, u mješavinu treseta, listovke i dio pijeska i postaviti na svjetla mjesta, u cvjetni prozor. Iste godine u julu mjesecu, mlade biljke će cvjetati.

Svojim produženim cvjetanjem, bujnošću i blistavim krupnim cvjetovima izvanredne ljepote, hibiskus je očaravajući ukras balkona i sunčanih prozora. Tokom zime, zanimljov oblik biljke i jedri sjajni listovi takođe djeluju efektno u biljnim skupinama sa ostalim sobnim biljkama.

Pročitajte: Ljekovita svojstva HIBISKUSA i recepti za ČAJ

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kupus ribanac

NAPRAVITE SAVRŠEN KISELI KUPUS RIBANAC U TEGLI

Pored kiselog kupusa i ribanac je nezaobilazan u srpskoj zimnici. Ukoliko živite u stanu, a nemate podrum ili ostavu gdje biste odložili bure sa kiselim...