Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaGoveda otporna na bolesti, mlijeko kvalitetnije - Prijeti nestanak autohtonim bušama

Goveda otporna na bolesti, mlijeko kvalitetnije – Prijeti nestanak autohtonim bušama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Na prostranom imanju, smještenom ispod planinskih visova Grmeč planine, u Gornjoj Sanici, nadomak Ključa, može se vidjeti rijedak prizor stada buša.

Imanje i goveda pripadaju Mujagi Selmanu, prosvjetnom radniku u penziji, koji se već decenijama iz hobija bavi uzgojem autohtonih vrsta životinja karakterističnih za naše podneblje. Selman kaže kako su buše autohtona vrsta goveda, a smatra se kako su ih uzgajali još stari Iliri.

– Zbog neselektivnog uvoza i ukrštanja, domaćem govedu prijeti nestanak. Naši poljoprivrednici više cijene uvozne pasmine, tako da rapidno opada broj buša na našim prostorima – smatra ovaj uzgajivač.

Kaže kako se one danas mahom mogu pronaći u zabačenim planinskim područjima, gdje su uzgojne prilike ekstenzivne, a glavni izvori hrane su planinski pašnjaci.

U težnji da se dobije što više mlijeka, na ostalim područjima najčešće se javljaju križanci buše s pasminama sivog alpskog i smeđeg goveda.

Ističe kako se radi o vrlo izdržljivom govedu koje je znatno otpornije na klimatske uslove i životinjske bolesti od plemenitih pasmina.

– Ono što je karakteristično jeste da drugi više cijene ono što je naše, nego mi sami. Tako je i u ovom slučaju. Naši poljoprivrednici su potpuno okrenuti uzgoju stranih i uvoznih pasmina – rekao je Selman za Nezavisne.

Inače, ova goveda su otporna na sve vrste bolesti, niskog su rasta i manje tjelesne mase. Njihovo mlijeko je kvalitetnije od mlijeka ostalih vrsta goveda, jer u sebi ima mnogo više masnoće pa je pogodno za proizvodnju kvalitetnog kravljeg sira.

Selman uzgaja i autohtone bikove, koji važe za nenadmašne borce i bodače te su poznati po svojoj snazi i izdržljivosti.

U organizaciji Kluba ljubitelja bosanskog bika, čiji je jedan od osnivača, svake godine se u blizini Gornje Sanice održava tradicionalna korida.

Izvor: Nezavisne Novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI