Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetGljivica koja mrave pretvara u zombije i potpuno upravlja njihovim tijelom

Gljivica koja mrave pretvara u zombije i potpuno upravlja njihovim tijelom

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Istraživanja o posebnoj vrsti parazita koji napada mrave još nisu dovršena, ali jedno je sigurno – gljivice upravljaju cijelim tijelom i ubiju ga gdje je najpovoljnije za razmnožavanje.

Ideja o gljvičnom parazitu koji inficira mrave i pretvara ih u zombije zvuči kao dobar film naučne fantstike. No, jeste li znali da tako nešto zaista postoji u prirodi?

Naučnici su dokazali da parazit kontroliše mrave kroz inficiranje njihovih mišića, no ne i samog mozga. Takvo ponašanje opisuju kao “lutkara koji poteže niti da bi pomaknuo marionetu”.

Mrav vrlo brzo umire nakon infekcije, nakog čega se gljivice nastavljaju rasti i kroz njegovo tijelo puštati spore u tlo kako bi zarazile i ostale mrave. Vrlo je bitno da mrav umre na mjestu koje je najpovoljnije da se gljivice nastave rasprostranjivati.

Međutim, nije poznato na koji način “zombi gljivica” inficira mrave.

Parazit, kad uđe u mrava, potpuno preuzima kontrolu nad njegovim nogama, tijelom i glavom, a ćelije gljivica koje se protežu se spajaju kako bi, kao jedna, kontrolisale mrava.

– Kada smo istraživali tijelo ‘domaćina’, odnosno mrava, vidjeli smo da je većina njegovih tjelesnih ćelija zapravo pripadalo gljivicama, odnosno, da je parazit samo ‘zakamufliran’ u tijelo mrava, objasnio je David Hughes, autor ovog istraživanja.

No, iako zauzima skoro cijelog mrava, gljivične ćelije nisu pronađene u samom mozgu. Za tu pojavu, istraživači još nemaju objašnjenje.

– Pretpostavljamo da parazit čuva mozak domaćina kako bi se mogle dalje razmnožavati, rekao je Hughes.

PROČITAJTE:

Igra mačke i miša /VIDEO/

Hit na Airbnb-u: Svi žele da spavaju u ogromnom krompiru

Da li ste znali da su mravi veoma korisni insekti u bašti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI