Subota, 3 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeGdje je najbolje posaditi lavandu da bi raskošno cvjetala

Gdje je najbolje posaditi lavandu da bi raskošno cvjetala

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zbog predivnog izgleda i aromatičnog mirisa, lavanda je mnogima najomiljeniji izbor za sadnju u bašti, naročito jer je, uz sve svoje prednosti, i izuzetno otporna.

Ali, iako se prilično lako uzgaja i ne zahtijeva puno brige, čak i ona ima neke preduslove koje treba zadovoljiti kako biste dugotrajno uživali u njenom raskošnom rastu.

Lavanda će najbolje rasti izložena direktnom suncu i na otvorenoj poziciji u vrtu. Uz to, najbolje će joj odgovarati zemlja koja je vrlo propusna i ne zadržava mnoštvo vlage.

“Svakako izbjegnite sadnju na lokaciji koja je čak i dio dana u hladu jer će se vaša lavanda tamo mučiti da opstane”, napominje iskusni vrtlar Džek Saklif.

Pročitajte: Lavanda: Kako da uzgajate lavandu u saksiji

Orezivanje

Orezivanje je ključni postupak u brizi za lavandu jer bez njega biljka postaje drvenasta, suva i neatraktivna.

Redovnim uklanjanjem ocvalih dijelova, osiguraćete bogatiji rast novih izdanaka, a ovaj postupak svakako izvršite u kasnu zimu ili rano proljeće kako biste je pripremili za puni cvat u ljeto.

“Kod orezivanja, ostavite samo 15 centimetara biljke iznad tla te uklonite sve ocvale dijelove”, tvrdi Saklif.

Koliko često zalijevati lavandu?

Za razliku od većine baštenskog bilja, lavandi ne odgovara učestalo zalivanje, a prekomjerne količine vode mogu naštetiti njenom rastu.

Stoga, lavandu zalivajte tek kada primetite da se zemlja potpuno osušila, piše Tporal.

Pročitajte: Uzgoj lavande – Savjeti za sigurne prinose!

Presađivanje i prihrana

Za najuspješniji rast lavande, presadite je svake dvije do tri godine. Tokom ovog procesa, lavande nerijetko uvenu, ali to je sasvim normalna reakcija nakon koje slijedi još raskošnije cvjetanje.

Za kraj, tokom vegetacije u ljetnjim mjesecima, zemlju jednom mjesečno obogatite đubrivom, koje nije potrebno dodavati u hladnijem dijelu godine.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI