Srijeda, 22 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaFerid Čatak ranč u Dubravama pretvorio u farmu mnoštva plemenitih životinja

Ferid Čatak ranč u Dubravama pretvorio u farmu mnoštva plemenitih životinja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Neobično, ali istinito. Kada dođete u prelijepo veliko dvorište Ferida Čataka u lijevčansko selo Dubrave, na kapiji će vas dočekati našepureni paun.

Zadržaće vas sve dok se neko ne pojavi od ukućana.

Za to vrijeme ženka paunica neobičnim zvukovima  javlja domaćinima da su im stigli gosti. Ulaz u životinjsko carstvo supružnika Ferida i Selve Čatak jedino je tako i moguć. U prostranom, prelijepom dvorištu, ispunjenom kućicama za ptice, oborima za rasne pse, i prihvatilištima za ptičiji svijet, na sve strane i autohtone voćke, potom egzotično voće, raznovrsno cvijeće i povrće. Tu je i srna, miljenica Čatakovih , koja slobodno šeta i kontroliše kompletno imanje. Ferid kaže da uživa dok održava svoje životinjsko carstvo, te da ne zna koliko primjeraka ptica i drugih životinja ima.

-Paunovi  su čuvari kuće. Čim nekoga primijete dođu do kapije i javljaju da  imamo goste. Osjete da li se radi o dobronamjernim ljudima. Nakon paunova nailazi druga linija ‘odbrane’, koju čine ćurke sa pilićima. Ali nisu to ćurići, već mali paunovi. Dok ćurke vodaju paunčiće kao sve brižne majke, paunica nosi nova jaja, kaže Ferid.

Šaroliki ptičiji svijet čine štiglići, kanarinci, golubovi ‘birmingem rolleri’ australijski divlji golubovi i arapski smejači, rubinske grlice, patke mandarinke i karolinke, borbeni pijetlovi i još mnogo ptičijih vrsta.

– Rubinske grlice slijeću mi  na rame ili ruku, golubovi arapski smejači  guču kao čovjek kad se smije, razvađam borbene pijetlove i čuvam golubove od jastrebova.Od ranog jutra pa do noći ima oko njih posla, ali prelijepo je slušati raznovrsni ptičiji hor, priča Ferid.

Ferid je stratsven lovac , golubar i odgajivač rasnih pasa

Njegova supruga Selva posebno je razmazila šestogodišnju srnu, koja se ponaša poput prave kraljice. Šepuri se po dvorištu, jede slatkiše i mazi se. Svaki dan pojede po kilogram petit keksa i nekoliko kesica slanih štapića. Životna ironija joj je omogućila da obilazi i prepariranog šakala, koga je Ferid odstrijelio minule zime.

 

-Ja sam najuspješniji lovac na šakale. Namnožili su se i predstavljaju veliki problem stočarima u Lijevče polju. Lovci moje sekcije Dubrave odstrijelili su čak devet šakala, a četiri su moji trofeji. Mnogo vremena provedem i u vlastitoj odgajivačnici pasa ‘Biser Dubrava’, koja je poznata na svim svjetskim meridijanima. Imam osam ženki i osam prelijepih legala štenadi, kaže Čatak.

Važi za nekrunisanog kralja golubova i  krunisanog svjetskog šampiona

 Ferid  je nekrunisani kralj golubova ‘Birmingem rollera’. Zahvaljujući njima ima prijatelje od Danske do Novog Zelanda. Priznat je podjednako i u Srbiji i u Hrvatskoj i u našoj zemlji.

– 2006. godine sam bio svjetski šampion, ove godine su nijanse odlučivale pa mi je priznanje izostalo. Jedan golub stalno je išao mimo jata,a i vrućine su bile prevelike za ugodan let. Konkurencija je veoma žestoka, jer se takmiče golubari iz cijele Evrope, Azije, Amerike, Brazila, Novog Zelanda. Južnoafričke Republike, Australije… Golubovi su moj život, imam ih preko 150, stalno ih selekcionišem, razmjenjujem , poklanjam, učim i njegujem.Od golubova sam mnogo naučio, prije svega kako se uživa , druži i daruje ljubav.

Ferid Čatak istovremeno je i predsjednik mnogobrojnih udruženja. Na čelu je Kinološkog udruženja Gradiška 96, Kluba golubara BiH ‘Birmingem roller’, aktivan je sudija u kinologiji i golubarstvu, predsjednik je još nekoliko manjih udruženja. Slovi za najvećeg odgajivača golubova u regionu.

-Golubovi su plemenite životinje. Eh kad bi ljudi bili kao golubovi. Evo ovoga trenutka u mom dvorištu se nalaze i ugodno osjećaju i Bošnjaci i Srbi i Britanci. I svako svakoga , za razliku od političara savršeno razumije.Bez replike i krivog navoda. Ponosan sam na svoje golubove i ostale životinje, ali i na svoju ljubav i zanimanje. Dokazao sam da se na selu može živjeti i od uzgoja sitnih životinja, a ne samo od motike, rekao je Ferid Čatak, Dubravac poznat širom svijeta.

Boško Grgić

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI