Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaFantastične moći bijelog luka

Fantastične moći bijelog luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedite više bijelog luka. To je još jedan čuveni narodni lek za visok krvni pritisak, i to veoma efikasan.

Dugo korišćen u Kini, a danas široko korišćen u Njemačkoj kao lijek za visok krvni pritisak, bijeli luk ima čudno dejstvo. U nedavno sprovedenom dvostruko slijepom istraživanju, Njemci su ispitali jedan preparat bijelog luka i našli da doza koja odgovara svakodnevnom uzimanju nekoliko češnjeva bijelog luka spušta dijastolni pritisak pacijenata kod kojih je blago povišen.

U grupi koja je uzimala bijeli luk krvni pritisak pao je s prosječnih 171/102 na 152/89 poslije tri mjeseca, dok je u placebo grupi ostao nepromijenjen. Zanimljivo je da je efekat bijelog luka postajao sve jači tokom ispitivanja ukazujući o njegovom kumulativnom dejstvu.

Pročitajte: Zašto je bijeli luk bolje jesti na prazan želudac

Bijeli luk vjerovatno, barem djelimično, snižava krvni pritisak opuštanjem glatkih mišića krvnih sudova što omogućava njihovo širenje. To se događa kod životinja kojima je davan sok bijelog luka. Takođe, prema istraživačima sa Univerziteta Džordž Vašington, i bijeli i crni luk u velikoj mjeri sadrže supstancu adenozin koja dovodi do opuštanja glatkih mišića.

To znači da bi hranjenje lukom takođe trebalo da pomogne u snižavanju krvnog pritiska. Osim toga, crni luk još sadrži i male količine prostaglandina A1 i E, supstance s istim dejstvom.

NAPOMENA: I sirovi i kuvani bijeli i crni luk mogu da koriste vašem krvnom pritisku, iako se smatra da sirovi bijeli luk ima snažnije dejstvo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI