Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciEvo zašto je važno da provjeravate šape svojim mačkama

Evo zašto je važno da provjeravate šape svojim mačkama

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Iako je tačno da se mačke čiste od glave do pete, njihove šape su osjetljivo područje na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju.

Briga o šapama mace ne mora biti dug ili frustrirajući proces za vas ili za ljubimca, ali navika je koju biste trebali usaditi što je ranije moguće – naročito ako s vremena na vrijeme izađe napolje.

Jastučići šapa napravljeni su od “materijala” koji može da podnese veliki pritisak i trenje. Međutim, šapama se može dogoditi nekoliko stvari koje vašoj mački mogu učiniti bolnim hodanje, skakanje i penjanje ili čak uzrokovati ozbiljnije zdravstvene probleme ako ih ne otkriju.

Pročitajte: Kako sačuvati namještaj od mačijih kandžica?

Jedna od najčešćih povreda koja se javlja kod mačaka su ubodne rane. Iako ih može prouzrokovati gotovo bilo koji oštar predmet, kao što je slomljeni komad stakla ili trn grmlja ruže, oni su često uzrokovani obraslim noktima koji su se savili i ugradili u jastučić.

Ova vrsta rane može biti izuzetno bolna za vašu mačku, uzrokujući da šepa ili uopšte da izbjegava da stane na stopalo. Ako se ne liječe, ove rane mogu dovesti do ozbiljnih stanja, piše petmagazine.

Infekcija jastuka šape

Vaša ljubimica može da zaradi i infekciju jastuka šape, bilo da su izvorno nastale usljed rane, pretjeranog dotjerivanja, posjekotina ili opekotina. Ako vaša mačka liže područje da bi ga smirila, ona na taj može da unese bakterije ili viruse koji bi mogli da uđu u kožu i izazovu infekciju.

Jastučići mogu nateći, izgledati crveno i imati obojeni iscjedak ili gnoj. Infekciju treba liječiti što je brže moguće kako bi se sprečilo njihovo širenje na druge dijelove tijela.

Pročitajte: Zašto mačke vole spavati vlasnicima pod nogama

Mačke koje izlaze napolje i hodaju po vrućim ili hladnim površinama mogu da imaju suve ili ispucale jastučiće šapa. Oni takođe, mogu biti prilično bolni ili iritantni i mogu dovesti do neprekidnog lizanja i infekcije.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI