Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeEvo nekoliko zanimljivih načina da očistite kućne biljke

Evo nekoliko zanimljivih načina da očistite kućne biljke

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kućne biljke zahtjevaju posebnu njegu, jer nemaju kišu da ih okupa ni jutarnje sunce da ih osuši. Njihove listove potrebno je čistiti i njegovati.

Kao i vama i kućnim biljkama treba tuširanje. Prašina i isparavanja koja se gomilaju na listovima zatvaraju pore na biljci i ona otežano diše. Kiša i vetar su zaduženi za čišćenje biljaka vani, ali ove kućne zavise od vas, posebno one koje pročišćavaju vazduh ili koje se nalaze u kuhinji. Na njih se ne lijepi samo prašina, već i masnoće, ulja i druge čestice koje se prenose vazduhom. One pod tim teretom klonu.

Biljke žive zahvaljujući fotosintezi – upijaju sunčevu svjetlost i ugljen dioksid putem lišća i tako se hrane, ali ako im je lišće prekriveno slojevima prljavštine one će brzo propadati.

Čišćenjem ne samo da ih činite ljepšima, već stimulišete rast, razvoj i kontrolišete najezdu insekata.

Tuširanje

Priredite biljkama s vremena na vrijeme kišu. Stavite saksije u kadu i istuširajte biljke. Neka mlaz vode bude manji i slabiji – kao nježna kiša – da ne biste preterali ni sa vodom. Ostavite ih da okapaju u kadi i da se malo posuše, pa ih, ako je moguće iznesite malo na sunce. Ovo kupanje im priredite bar svaka tri mjeseca. Nemojte nježne cvjetove prskati pod jakim mlazom vode. Ne koristite, ipak, hladnu vodu, jer može oštetiti lišće. Takođe, pod tuš ne stavljajte biljke iz porodice kaktusa i one sa “čupavim” listovima.

Briskanje

Biljke koje imaju glatke listove može brisati nježnom spužvicom ili pamučnom krpicom sa malo mlake vode. Za one biljke koje imaju posebno prljave i masne listove može upotrebiti malo prirodnog deterdženta (poput kastilj sapuna). Iako se savjetuje da ne koristite mlijeko, jer možete zatvoriti pore mnogi se kunu da dobro djeluje na njihove biljke. Ipak, možete ih poprskati sa malo razrijeđenog piva i prebrisati nježno krpicom. Obrišite listove sa obe strane. Budite pažljivi da ih ne polomite.

Za one biljke sa “čupavim” listovima poput afričkih ljubičica, nije preporučljivo da ih briskate vlažnom krpicom. Koristite samo meku četkicu (može i neku staru za zube) i malo ih početkajte da uklonite prašinu.

Njega

Uklonite i uvele listove i cvjetove da biste biljki dali prostora za napredak (posebno pregledajte i zemlju u saksiji). Uklonite i stabljike koje na sebi nemaju listova.

Listove možete probati prebrisati i korom od banane. Unutrašnjim dijelom prelazite preko listova – krenite od unutrašnjosti prema vrhu lista. Tako ćete dobiti lep sjaj, a nećete oštetiti biljku.

“Druženje” vani

Ako je sunčano i lijepo vreme (ali ne i pretoplo) izvadite kućne biljke u “šetnju”. Našpricajte ih običnom vodom i stavite vani na stazice. Ovo je dobro vrijeme da ih pregledate i uklonite insekte, ako ih pronađete. Prebrišite listove i ponovo ih malo našpricajte običnom vodom, zalijte i ostavite malo na nježnom suncu.

Izvor: lifepressmagazin.com

PROČITAJTE:

Sve što treba da znate o njezi LJUBIČICA

Kako da sačuvate ciklamu tokom hladnih zimskih dana

Kako bezbjedno PRESADITI ORHIDEJE i KADA je PRAVO VRIJEME za to

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI