Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoDUD - NEPRAVEDNO ZANEMARENO VOĆE

DUD – NEPRAVEDNO ZANEMARENO VOĆE

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dud je biljka slatkih plodova koji rastu na svakom koraku, a odlične su za zdravlje. On je prava mala vitaminska bomba koje pomažu prevenciju brojnih tegoba, a malo ko zna za sva lekovita svojstva.

Sočan, mesant i blago kiseo na nepcu, dud ima veoma malo kalorija, a istovremeno sadrži mnogo proteina, minerala, vitamina i antioksidanata, uključujući antocijane – pigmente rastvorljive u vodi koji ovim plodovima daju različitu boju.

Sprečava brojne tegobe

Ovo sitno voće je krcato antioksidasima koji sprječavaju nagli skok šećera u krvi, zbog čega je korisno i za osobe koje boluju od dijabetesa kao i raznih upalnih procesa i neuroloških tegoba. Osim toga, ove supstance štite tijelo od starenja i normalizuju metabolizam.

Redovna upotreba duda pomaže sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka i pojavu moždanog udara. Istraživanja ukazuju da čiste krv i jačaju cijelo tijelo.

Pročitajte: Simbolika DUDA – Vjerovanja kod nas i u svijetu

Dud je odličan izvor vitamina C, koji je snažan antioksidans i stimulans imuniteta koji štiti od gripa i drugih prehlada. Još jedan sastojak, ksantin, štiti mrežnicu (retinu) od štetnih UV zraka.

Ove ukusne bobice su takođe bogate gvožđem, koje je komponenta hemoglobina u crvenim krvnim zrncima uključenim u transport kiseonika. Takođe sadrže velike količine kalijuma, mangana i magnezijuma, koji pomažu u kontroli otkucaja srca i krvnog pritiska. Dud takođe ima visok sadrža folne kiseline, niacina, vitamina B6 i K.

Pomažu i kod gastritisa i hroničnog hepatitisa, ubrzavaju oporavak nakon različitih operacija, poboljšavaju cirkulaciju krvi i sprječavaju razvoj zaraznih bolesti.
Sočne bobice smanjuju nivo lošeg holesterola i tako štite srce, a kada se redovno konzumiraju utiču i na povećanje apetita.
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI