Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDruga polovina ljeta rezervisana je za ovaj raskošni cvijet koji je popularniji...

Druga polovina ljeta rezervisana je za ovaj raskošni cvijet koji je popularniji i od ruže

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnoge cvijetnice cvjetaju raskošno i nose krupne cvjetove, pa se po tome ne izdvaja ni dalija. Ipak, malo koja druga cvjetna vrsta, osim možda ruže, pojavljuje se u tako mnogo različitih boja i oblika.

Njeni cvjetovi mogu biti jednobojni, dvobojni, višebojni, ili mogu na laticama nositi neki uzorak poput tačkica, mrljica i sl. Nekada davno dalije su bile tipičan predstavnik seoskih okućnica. Ali s pojavom novih kultivara ova biljka ponovo je postala popularna. Prihvatili su je najprije aranžeri cvijeća jer im omogućuje nevjerovatnu kreativnost. Bijele i nježno ružičaste dalije sastavni su dio bidermajera na vjenčanjima, a ostale boje nevjerovatno su pogodne za velike svečane aranžmane.

Dalija je gomoljasta biljka i spada u porodicu glavočika, Asteraceae. Domovina joj je Meksiko. Za rast i razvoj traži plodno i vlažno tlo. Uspravnog je i grmolikog rasta te je vrlo često visokim sortama potrebna potpora. Listovi su joj tamnozelene boje složeni u parovima duž šuplje i glatke stabljike. Cvjetovi dolaze u svim bojama osim plave i  u raznim oblicima. Cvjetanje počinje od sredine ljeta i traje sve do prvih mrazeva, jer su na mraz dalije vrlo osjetljive.

Pročitajte: Sada cvjeta DALIJA – Kako se gaji ovaj prelijepi cvijet?

Dalije najbolje rastu u bogatim zemljištima na kojima se ne zadržava voda. Vole osunčane i tople pozicije, a nikako ne podnose mraz. Zato ih ne treba saditi prije prvog maja. Ako živite u predjelima sa hladnim i dugim zimama dalije možete posaditi i ranije. Gomolje posadite u saksije zapremine 3 litre dvije do tri nedjelje prije posljednjih očekivanih mrazeva. Kada se pojave izbojci, biljke postavite ispod lampi za gajenje cvijeća ili na najsunčaniji  prozor. U manjku svjetlosti dalije se vrlo brzo izdužuju i postaju osjetljive na bolesti.

Dalije tokom vrućih ljeta treba obilato zalivati i svake 2 do 3 nedjelje đubriti rastvorom kompleksnog đubriva. Ocvale cvjetove treba redovno uklanjati. U jesen gomolje vadimo iz zemlje. Pre toga odrežemo uvenule cvetove i stabljike. Osušimo gomolje i uklonimo suvišnu zemlju. Premjestimo ih u suvi treset u hladnu i zatamnjenu prostoriju.

Pročitajte: Četiri prelijepa cvijeta kojima ne smetaju velike vrućine i direktno sunce

Primjena: niske sorte sade se u balkonske saksije i na gredice u grupama, visoke sorte sade se na gredice ili u veće posude pojedinačno ili nekoliko u grupi, za rez, za vazu.

Napomena: od jeseni do proljeća gomolji se prenose u suvi treset i drže u hladnoj, mračnoj prostoriji. Prilikom dijeljenja gomolja u proljeće treba paziti da svaki gomolj ima bar jedno oko, jer inače neće moći da proklija.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI