Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeDobile ste ih za 8. mart - Koje sorte jagorčevine će uspijevati...

Dobile ste ih za 8. mart – Koje sorte jagorčevine će uspijevati u bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sve su brojnije sorte jaglaca ili jagorčevine, omiljenih zimsko-proljetnih lončanica, na tržištu i u domovima.

Posebno su cijenjene hibridne sorte krupnih cvjetova u širokoj lepezi boja od bijele, boje slonovače, žute, narandžaste, lososne, ružičaste, crvene, plave i ljubičaste te njihovih kombinacija. Uz jednostruke cvjetove brojne su nove sorte s dvostrukim, punim i čak izrazito mirisnim cvjetovima, što u hibridima te vrste nije bio slučaj.

Redovnim uklanjanjem ocvalih cvjetova produžuje se cvjetanje. Nakon cvjetanja obično se bacaju, ali otpornije vrste možete posaditi u vrt te će vas iduće godine iznenaditi ljepotom. Optimalna temperatura tokom cvjetanja je od 13 do 16 ºC, a mjesto treba biti svijetlo, ali ne na direktnom suncu.

Pročitajte: Kako se gaji JAGORČEVINA ILI JAGLAC?

Tokom cvjetanja kompost mora biti stalno vlažan. Listovi i cvjetovi se ne smiju močiti pa je najbolje zalivati u podložak. Jednom sedmično dodaje se vodi za zalivanje tekuće đubrivo da bi se potaknuo razvoj novih pupova. Kako bi vlažnost zraka oko biljke bila što veća, lončić s biljkom možete držati na vlažnim kamenčićima. Poslije cvatnje vrstu Primula acaulis možete posaditi u vrt.

P. obconica presadite u ilovasto-tresetni supstrat i smjestite tokom ljeta na svježe, zračno, polusjenovito mjesto te je štedljivo zalijevajte. Sredinom oktobra unesite ih u kuću i nastavite uobičajeno njegovati.

Krupnocvjetne hibridne sorte možete baciti. P. sinensisu ili kineskom jaglacu cvjetovi su bijeli, ružičasti, crveni, narandžasti i purpurni s okom u sredini. Na nekoliko stapki mnogo je cvjetova. Najprije su cvjetovi bili žuti i mali, a današnji hibridi su veliki i raznobojni. Sorte crvenih latica i kovrdžavih rubova osobito su privlačne. Nakon cvatnje obično se baca. P. acaulis ili jednostavni jaglac nosi buket krupnih cvjetova u sredini rozete, a mogu biti bijeli, žuti, ružičasti, crveni ili plavi.

P. malacoides odlikuje se mirisnim, sitnim cvjetovima bijele, ružičaste, crvene i purpurne boje, skupljenim u cvat na tankoj cvjetnoj stapci. Takođe ga je nakon cvatnje najbolje baciti. P. obconica ili otrovni jaglac ima krupne, mirisne cvjetove različitih boja na dugoj cvjetnoj stapci. Svaki dodir s listovima izazvat će na koži alergijsku reakciju, posebno ako je osoba osjetljivija.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI