Utorak, 4 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaĐubrenje paradajza - Kada, kako i koje đubrivo primijenti

Đubrenje paradajza – Kada, kako i koje đubrivo primijenti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz je poznat kao biljka – potrošač. Prije nego što ga posadite u baštu, budite sigurni da je zemljište bogato nutrijentima. Đubrenje paradajza je veoma važno kao i redovno zalivanje – inače ništa od prinosa.

Kada obaviti đubrenje paradajza?

Paradajz je potrebno đubriti samo u dvije faze rasta – ubrzo nakon sadnje i neposredno prije prvih plodova.

Neki baštovani vole da primjenjuju prvu turu đubriva tokom presađivanja. Ili ga miješaju sa zemljom ili ostavljaju na dnu rupe za sadnju.

Prekasno đubrenje paradajza u sezoni može izazvati probleme sa plodovima, pa je najbolje da drugi krug đubrenja uradite ranije. Prestanite sa primjenom đubriva kada biljke počnu jako da plode.

Koje đubrivo treba da koristite?

Svaki baštovan će imati različite preferencije đubriva. Neki vole da prave svoje, drugi više vole da kupuju.

Koji god put da izaberete, važno je razumjeti da je neophodno trojstvo u đubrenju paradajza a ono glasi: azot – fosfor – kalijum!

Đubrivo koje odaberete treba da sadrži i mikronutrijente kao što su kalcijum i magnezijum za snažan rast i dobar plod.

U ranim fazama rasta, paradajzu je potrebno dosta azota da bi pomogao u proizvodnji listova. Test tla će odrediti nivoe prisutnog azota. Ako je tlo više u azotu, primijenite uravnoteženo đubrivo 10-10-10, ali ako je niže, možda ćete željeti da se odlučite za đubrivo 10-5-5.

Za drugu primjenu, baš kada biljka počinje da plodi, poslednja stvar na koju želite da se fokusirate je rast listova. Izaberite đubrivo sa više fosfora i kalijuma (5-10-10) da biste usmjerili energiju biljke ka proizvodnji plodova.

Borite se sa nedostatkom kalcijuma dodatkom fino usitnjene ljuske jajeta u rupu za sadnju, a nedostatak magnezijuma pomoću Epsom soli.

Kako primijeniti đubrivo?

Način na koji primjenjujete svoje đubrivo zavisiće od toga koje đubrivo izaberete. Bilo da pravite sami ili kupujete u rasadniku, uvijek slijedite uputstva i nikada ne koristite više od preporučene količine.

Kada koristite tečno đubrivo za đubrenje paradajza, nanesite razblaženu smješu direktno na tlo oko biljke. Ne zalivajte preblizu stabljici jer može da spali stabljiku i korenje.

Suva đubriva se mogu posipati po tlu oko biljke i nježno obraditi. Opet, nemojte nanositi previše blizu stabljike.

Suva đubriva se obično označavaju kao sporo oslobađajuća, što znači da oslobađaju hranljive materije u zemljište u malim dozama tokom vremena, ograničavajući potrebu za đubrenjem.

Hranljive materije u tečnim đubrivima nemaju tendenciju da se zadržavaju u zemljištu i lako se ispiraju zalivanjem, tako da je najbolje primijeniti ih svakih nekoliko nedelja nakon plodova u zavisnosti od zdravlja biljke.

Đubrenje paradajza uvijek se radi poslije zalivanja. Ako su malo zaliveni, oni će uzeti đubrivo mnogo brže nego što je potrebno, što može izazvati veliku štetu.

I to je osnova.

Nanesite đubrivo samo kada je potrebno vašem paradajzu. Pazite na znake nedostatka i pratite rast biljke – oni će vam reći sve što treba da znate.

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

marinara sos

Kako da napravite marinara sos

Ovaj marinara sos je odličan uz špagete, ali i kao zamjena za pizza sos. Donosimo recept, uputstva, ali i video tutorijal. Marinara sos je popularni...