Subota, 4 Februara, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeĐavolja kandža za mršavljenje i liječenje artritisa i reume

Đavolja kandža za mršavljenje i liječenje artritisa i reume

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đavolja kandža je u svijetu i kod nas sve popularniji prirodni lijek protiv bolova za liječenje bolesti organa za varenje i za mršavljenje.

Mada je đavolja kandža (lat. Harpagophytum procumbens), ili harpagofit, dobila ime po oštrim kukama na svom osušenom plodu, kao tradicionalni biljni lijek koristi se njen korijen.

Đavolja kandža je južnoafrička pustinjska biljka čije krtole (tuberi), slične krompiru, skladište vodu da bi preživela bezvodne, pustinjske uslove. Krtole đavolje kandže sadrže jedinstvena jedinjenja sa antioksidantnim, antiinflamatornim i analgetskim djelovanjem, poznata kao iridoidni glikozidi (tj. harpagozid, harpagid).

Ekstrakt korijena đavolje kandže ima slično djelovanje kao nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAIL), budući da suzbijaju aktivnost COX2 enzima (ciklooksigenaza-2) koji je odgovoran za inflamatornu reakciju.  Đavolja kandža inhibira i oslobađanje drugih medijatora inflamacije, kao što su TNF-alfa (faktor nekroze tumora-alfa), interleukin 6 (IL-6) i prostaglandin E2 (PGE2).

Đavolja kandža se koristi za ublažavanje bola u donjem dijelu leđa (lumbo-sakralni dio), kod  bolnih menstruacija, osteoartritisa, reumatoidnog artritisa (RA), gihta i sportskih povreda. Takođe, u obliku tonika tradicionalno se koristi kod problema sa varenjem, glavobolje i snižavanje povišene tjelesne temperature.

Đavolja kandža i giht

Đavolja kandža pospiješuje izlučivanje mokraćne kiseline, pa smanjuje opasnost od rekurentnih napada gihta. Međutim, ne postoje klinička ispitivanja koja procijenjuju djelotvornost đavolje kandže u tretmanu simptoma gihta – saznanja se zasnivaju na ličnim iskustvima, ali imajući u vodu njen antiinflamatorni profil, vrlo je vjerovatno da se pokazala korisnom.

Đavolja kandža za mršavljenje

Đavolja kandža se tradicionalno koristi za pospješivanje mršavljenja i pokazalo se da suzbija tri dejstva lučenja grelina na apetit (grelin je hormon koji nastaje u želucu i stimuliše glad). U studiji sprovedenoj na irskom Univerzitetskom koledžu Kork, pokazalo se da đavolja kandža može da uspori ili zaustavi lučenje grelina, „hormona gladi“. Ova ljekovita biljka može da bude od koristi pri mršavljenju, jer suzbija napade gladi kada postoji problem sa prejedanjem, a može da bude i obećavajući tretman za poremećaj kompulzivnog prejedanja.

Zdravlje organa za varenje

Đavolja kandža je poznata i kao moćan tonik za varenje, jer su flavonoidi i fitosteroli koje sadrži ova biljka antioksidanti, holeretici (supstance koje stimulišu lučenje žuči) i spazmolitici, pa čuvaju opšte zdravlje digestivnog trakta. Ona može da donese veliko olakšanje kod gorušice, jer ublažava upalu koju izaziva refluks kiseline. Đavolja kandža je korisna i za ublažavanje simptoma uznemirenog želuca, jer spriječava upalu sluzokože želuca.

Đavolja kandža i bol u leđima

Ekstrakt đavolje kandže, u standardizovanom obliku koji sadrži 50mg harpagozida, bolji je od placeba za ublažavanje bola u leđima i smanjenje potrebe za uzimanjem drugih lijekova.

U studiji sa 117 učesnika sa hroničnim bolom u leđima, uzimanje đavolje kandže (480mg dva puta dnevno) značajno je ublažilo bol i poboljšalo pokretljivost.

U studiji sa 117 učesnika sa hroničnim bolom u leđima, uzimanje đavolje kandže (480mg tri puta dnevno) bilo je daleko delotvornije od placeba; nakon 4 nedelje, 9 od 51 učesnika koji su dobijali đavolju kandžu nisu osećali bolove, za razliku od samo 1 od 54 učesnika koji su dobijali placebo. U jednoj drugoj studiji, đavolja kandža je bila bar jednako delotvorna kao i prepisani nesteroidni antiinflamatorni lek/NSAIL (rofekoksib, koji je od tada povučen).

Još jedno dvostruko slepo, placebo kontrolisano ispitivanje, koje je uključivalo 63 osobe sa bolovima u mišićima i napetošću u ramenima, vratu ili leđima, otkrilo je da uzimanje 480mg đavolje kandže dva puta dnevno značajno ublažava bol, osjetljivost i ukočenost, za razliku od placeba, pa je pokazala jasnu korisnost nakon 2 nedjelje tretmana i izuzetno veliku djelotvornost nakon 4 nedjelje tretmana.

Đavolja kandža i artritis

Ekstrakti đavolje kandže mogu značajno da poboljšaju stanje kod osteoartritisa i svih reumatskih bolova i ukočenosti. Studija u kojoj je učestvovalo 75 osoba sa artritisom kuka ili kolena, otkrila je da uzimanje ekstrakata đavolje kandže (sa 50mg harpagozida), u trajanju od 12 nedjelja, ublažava bol za 25,8%, ukočenost za 22,2% i poboljšava fizičko stanje za 23,1%.

Medicinski pregledi pokazali su stalno poboljšanje kliničkih nalaza kod ograničene pokretljivosti zglobova, kao što su 45,5% blaži bol na palpaciju zgloba, 35% poboljšanja kod ograničene pokretljivosti zgloba i 22,4% poboljšanja kod krepitacije (puckanja, škripanja) zgloba. Đavolja kandža se pokazala korisnom i za poboljšanje kvaliteta života i opšte blagostanje, jer je 6 od 10 osoba moglo da smanji korišćenje ili prestane sa uzimanjem uobičajenih analgetika.

Zarastanje rana

Korijen đavolje kandže može da se nanosi na rane da bi stimulisao zarastanje. Smatra se da je antiinflamatorno djelovanje ove biljke, u kombinaciji sa njenim analgetskim svojstvima, zaslužno za njenu tradicionalnu upotrebu za liječenje kože.

Krtolasti korijen đavolje kandže se kao lijek isključivo koristi u Južnoj i Sjevernoj Africi i Sjevernoj Americi. Najbolji rezultati se ispoljavaju kada se pije čaj ili konzumira prah ovog korijena. Tradicionalno se koristi i kao topički lijek za kožu.

Doziranje i priprema

Ne postoje smjernice za pravilnu upotrebu đavolje kandže. Kada se uzima kao oralni suplement (u obliku kapsula ili tableta), obično se bezbjednom dozom smatra 600mg dnevno  ili manje od toga.

Đavolja kandža je dostupna i u obliku koncentrovanog ekstrakta na bazi alkohola i može da bude bezbijedna u dozama do najviše 2,5mg dnevno razblaženih u čaši vode. Postoji i đavolja kandža u prahu koji se potapa u vruću vodu i pije kao čaj.

Đavolja kandža gotova za upotrebu može da se pronađe na internet prodavnicama ili prodavnicama zdrave hrane, trgovinama sa suplementima i nekim apotekama. Osušeni „divlji korijen“ đavolje kandže može da se kupi kod specijalizovanih travara i koristi se za dobijanje esencije (u procesu dekokcije) ili pripremanje ekstrakata.

Bezbijednost đavolje kandže

Izgleda da je đavolja kandža bezbijedna za umjerenu upotrebu, mada njena dugoročna bezbijednost još nije utvrđena. Najčešće neželjeno dejstvo je dijareja.

Đavolju kandžu ne smijete da koristite ako imate peptičke ulkuse ili lošu probavu, jer ona pospješuje lučenje digestivnih sokova. Izbjegavajte je i u toku trudnoće i dojenja.

Izvor: prirodnoizdravo.com

PROČITAJTE:

ČUDOTVORNI ŽUTI NOĆURAK: Ova biljka je prirodno rješenje za ženske probleme, osteoporozu, artritis i kožna oboljenja

GRAVIOLA – Ljekovito djelovanje, recepti, upotreba

Moćni lijek od aloje i meda za jačanje organizma

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI