Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiDivljač i sitni glodari zimi opasni po mlade voćnjake i strna žita

Divljač i sitni glodari zimi opasni po mlade voćnjake i strna žita

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Divljač i sitni glodari zimi nanose najviše štete voćnjacima i na usjevima ozimih žita, gdje je prilikom pregleda uočeno prisustvo aktivnih rupa od glodara, naveli su agrometeorolozi.

Najveću štetu mladim voćnjacima nanose sitni glodari miševi i voluharice, zečevi i srne, navedeno je u sedmičnom Agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u kojem se ističe da je razlog tome nedostatak hrane.

Pročitajte: Psi lutalice poklali živinu

“Glodari zimi nanose štete i strnim žitima – hrane se posijanim sjemenom, nastavljaju ishranu na izniklim biljkama, praveći na žitnim poljima prazna mjesta”, ukazali su agrometeorolozi. Poslije jučerašnjeg dana sa kišom, susnježicom i snijegom, danas se, prema prognozi meteorologa, očekuje suvo vrijeme, samo su u istočnim krajevima moguće padavine koje će u drugom dijelu dana prestati.

Srijedu, četvrtak i petak, 9, 10. i 11. februar, obilježiće sunčano vrijeme uz promjenljivu oblačnost i toplo za ovo doba godine, dok se u dane vikenda očekuje novo naoblačenje sa kišom, susnježicom i snijegom. Jutarnja temperatura vazduha biće od minus 10 do nula u višim, u nižim od minus dva do pet, a maksimalna dnevna od minus dva do sedam u višim krajevima, u nižim od devet do 15 stepeni Celzijusovih.

Izvorsrna
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI