Srijeda, 6 Decembra, 2023
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDezertno vino od višanja

Dezertno vino od višanja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Dezertno vino od višanja – Kod nas se tradicionalno zreli plodovi voća, koji ne uspijevaju da dođu do tržišta u sirovom stanju ili ne zadovoljavaju tržišne norme u pogledu vizualnog izgleda, prerađuju u rakije ili neki drugi vid prerade kao što su sokovi, džemovi i drugi. Dezertno vino od višanja je još jedan zanimljiv način prerade višnje.

Za spravljanje dezertnog vina od višanja najpogodnije su sorte tamno crvene boje ploda. Ukoliko se za spravljanje vina koriste sorte sa manje bojenih materija u pokožici, preporučljivo je dodati 10-30% sorti sa obojenijom pokožicom. Trebalo bi obratiti pažnju da što manje peteljki dospe u kijuk. Prilikom muljanja višanja ne bi trebalo da dođe do lomljenja više od 10% koštica.

Pročitajte: Napravite sami ukusno voćno vino od jabuke – CIDER

Kijuk dobijen poslije muljanja višanja trebalo bi sumporisati sa 10-15 g vinobrana na 100 kg. Preporučljivo je takođe vrenje kljuka uz primjenu čiste kulture vinskog kvasca. Vrenje obično traje 2-4 dana, a potom je potrebno izvršiti cijeđenje vina. Izdignuti kljuk u toku vrenja (klobuk) potrebno je što češće potapati.

Dezertna vina visokog kvaliteta dobijaju se dodatkom šećera u više navrata u toku vrenja. Ukoliko sok (šira) dobijena cijeđenjem sadrži 90 do 110 g šećera po litru i 11-17 g/l kiselina, tada se iz sljedeće tabele može naći količina šećera i vode koju je potrebno dodati na 1 litar soka kako bi se dobilo dezertno vino željene jačine:

željeni sadržaj alkohola u vinu u vol.% šećer u gramima
12 vol.% 290 g
13 vol.% 325 g
14 vol.% 360 g
15 vol.% 395 g
16 vol.% 430 g
17 vol.% 465 g

Čuvanje i njega voćnih vina, kao i mane i kvarenja i načini njihovog otklanjanja, istovjetni su sa onima koji važe za vino spravljeno od grožđa.

Izvorpsss.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI