Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetDa li treba kositi travnjak u rano proljeće?

Da li treba kositi travnjak u rano proljeće?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega travnjaka u vašem dvorištu je obavezna tokom proljeća. S ovim se slažu mnogi baštovani. Ipak, ono što ih često dovodi u zabludu jeste da li travu treba kratiti već sa prvim lijepim vremenom ili ipak treba sačekati još malo više temperature.

Zabluda:

Stiglo je proljeće i travnjak u vašem dvorištu je tek ozelenilo, trava je polako počela da se razvija i raste. U prevelikoj želji da on odmah bude uređen i da trava počne da raste još brže odlučujete da ga pokosite. Iako znate da vlasi nisu dovoljno jake mislite da ćete ih prekraćivanjem dodatno ojačati. Vjerujete da se travnjak može kositi u rano proljeće.

Istina:

Travnjak nikako ne bi trebalo kositi u rano proljeće. Umjesto toga, bolje je sačekati neki kasniji period u ovoj sezoni da trava pokaže prve znake uvenuća na krajevima. To se najčešće dešava u kasno proljeće ili rano ljeto, zbog jakog sunca. Tada je možete pokositi i ukloniti te oštećene, požutile i uvenule krajeve i dati joj podstrek da raste bolje. Prerano košenje travnjaka stvara plitke i slabe korenove sisteme koji onda neće biti sposobni da izdrže ljetnju vrućinu. Košenje trave u početkom proljeća je često razlog zašto trava preko ljeta dobija tamno smeđu boju.

PROČITAJTE:

ZIMSKA BUĐ – Ova pojava uništava vaš travnjak, evo kako da je spriječite!

Da bi vaš travnjak ponovo zablistao URADITE OVO!

Popravak štete na travnjaku i u bašti poslije obilnih kiša

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI