Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDa li su smrdibube opasne za ljudsko zdravlje?

Da li su smrdibube opasne za ljudsko zdravlje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Smrdibube su insekti koji pripadaju porodici Pentatomidae. Ime su dobile zbog smrdljivog spreja kojim se brane od grabežljivaca. Ovaj insekt često se pojavljuje u proljeće i jesen, a najčešće se nalaze u blizini ljudskih domova, poljoprivrednih površina i šuma. Smrdibube se hrane biljkama, a mogu prouzročiti značajne štete na poljoprivrednim kulturama i voćnjacima.

Međutim, smrdibube nisu opasne za ljudsko zdravlje jer ne bodu ili grizu. Međutim, njihov smrdljivi sprej može biti neugodan i izazvati smrad koji neki ljudi ne podnose. Ovaj sprej je glavni odbrambeni mehanizam smrdibuba koji služi da ih zaštiti od potencijalnih grabežljivaca. Sprej se sastoji od kemijskih spojeva, uključujući aldehide i kiseline, koji imaju neugodan miris i ukus, a koji mogu izazvati iritaciju kože i sluznica.

Kod nekih ljudi, kontakt sa smrdibubama ili njihovim sprejem može izazvati alergijske reakcije. Ove reakcije uključuju rinitis (upalu sluznice nosa), konjunktivitis ili dermatitis (upalu kože). Simptomi ovih reakcija mogu biti svrab, kihanje, curenje nosa, kašalj, crvenilo i iritacija kože. Ako imate alergijske reakcije na smrdibube ili njihov sprej, najbolje je izbjegavati kontakt s njima i potražiti savjet od svog doktora.

Smrdibube nisu otrovne i ne predstavljaju opasnost za kućne ljubimce, ali hemikalije u njihovom spreju mogu izazvati reakciju kod nekih kućnih ljubimaca. Ove reakcije uključuju povraćanje, salivaciju i nelagodu. Ako primijetite da vaš kućni ljubimac ima neobičnu reakciju na prisutnost smrdibuba, najbolje je potražiti savjet od svog veterinara.

Pročitajte sedam načina kako da iz kuće istjerate smrdibube:

7 NAČINA DA IZ KUĆE ISTJERATE SMRDIBUBE – Napravite rastvor koji će ih otjerati sa vašeg kućnog praga zauvjek

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI