Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetDa li se prilikom zamrzavanja gube vitamini i minerali?

Da li se prilikom zamrzavanja gube vitamini i minerali?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Gotovo 70 odsto voća i povrća sadrži više antioksidanasa, vitamina C i minerala nakon zamrzavanja, a izuzetak su limun, karfiol i kukuruz koje je bolje jesti svježe, pokazuju rezultati istraživanja britanskih stručnjaka.

U kućnoj pripremi hrane, najviše vitamina je očuvano kada se hrana priprema na pari. Prženje hrane, dugo kuvanje ili kombinacija nekoliko metoda kuvanja rezultuje najvećim gubitkom vitamina. Koji god metod da se koristi, gubitak vitamina je veći što je kuvanje duže i što je viša temperatura pripreme. Ljuštenje i sjeckanje takođe utiče na gubitak vitamina osetljivih na svjetlost i kiseonik, poput vitamina C. Kuvanje u velikoj količini vode dovodi do značajnog gubitka vitamina rastvorljivih u vodi.

Zamrzavanjem se ne gube minerali. Kad je gubitak minerala u pitanju, više bi trebalo da se plašite kuvanja, jer minerali prilikom kuvanja mogu da “pobegnu” u vodu. Zato je kuvanje na pari dobra stvar, ili ispijanje supe u kojoj je bilo kuvano povrće.

Znamo koliko su vlakna bitna i da ih moderan čovjek ne unosi dovoljno. Zato je ovo najvažnija stvar u cijeloj priči: zamrzavanje nema apsolutno nikakvog efekta na vlakna.

Ili još preciznije, lagano zamrzavanje u kućnim zamrzivačima može da utiče na to da se molekuli vode pretvore u led, tako povećaju volumen, pa povrće postane “muljavo” kad krenete da ga kuvate. Ali, ako vakumirate prije toga ili se smrzne u profesionalnim mašinama za brzo zamrzavanje (dakle industrijski) – sva biljna vlakna ostaju tu gdje su i bila, i to bez “muljavog” efekta.

Ovo naročito važi za brokoli. Kada se ovo povrće zamrzne, sadrži više vitamina C i luteina, a čak četiri puta više beta-karotena nego svježi komadi. Ili, na primjer, u zamrznutoj šargarepi količina luteina se utrostruči, dva puta je više beta-karotena, a više je i polifenola nego u svježim narandžastim korjenčićima.

I spanać je bolje jesti, tvrde britanski stručnjaci, poslije zamrzavanja, jer tada ima četiri puta više hranljivih materija, vlakana, folne kiseline, gvožđa i kalcijuma. Postoje, naravno, i izuzeci. Tu spadaju limun, karfiol i kukuruz. Njih je bolje jesti svježe.

Naučnici su ustanovili da svježi plodovi mogu mjesecima da stoje u supermarketima poprskani raznim hemikalijama, kako bi zadržali dobar izgled.

Već nekoliko dana skladištenja nepovoljno utiče na nutritivne vrijednosti namirnica

Naravno, voće i povrće je uvjek najbolje jesti odmah poslije branja, ali za stanovnike gradova to uglavnom nije moguće.

Zamrznuto povrće, koje je uvjek pri ruci i ne može lako da se pokvari ne samo da štedi vrijeme  već omogućava da se hranite zdravije i unosite više vlakana.

PROČITAJTE:

11 čudesnih namirnica koje smanjuju nadimanje stomaka

Upoznajte TUŠT ljekoviti korov koji raste po našim baštama i livadama /RECEPTI/

ZAŠTO JE DOBAR ČAJ OD LISTA BRESKVE

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI