Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoDa li koke u slobodnom uzgoju daju kvalitetnija jaja?

Da li koke u slobodnom uzgoju daju kvalitetnija jaja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Različiti eksperimenti i praksa su pokazali da su nekada koke odgajane na svježem nezaraženom pašnjaku bile bolje i naprednije od kokica odgajanih u zatvorenom prostoru. Ali mlade kokice nesilice, kao i starije, uspješno se mogu držati zimi pa i ljeti u zatvorenu prostoru.

Stoga i živina tokom proizvodnje jaja, koja se inače drži zatvorena, ako je to moguće treba odgajati na dobrom pašnjaku, uz osobitu pažnju da nije zaražen bolestima i parazitima.

Kod koka nosilja se pak postižu bolji rezultati ako im se osigura dobra paša, bolje nego ako su zatvorene ili kad se puštaju na goli ispust. Perad neće jesti puno paše ako nije sočna i mekana, pa zato treba dobru pašu kultivirati, održavati je što duže u sezoni.

Najbolju pašu predstavljaju djeteline, lucerka i druge leguminoze u kombinaciji s travama.
Da bi se pašnjak poticao za novi porast, valja ga kositi kada je to potrebno.
Paša mora biti naizmjenična, kako bi se izbjegnule jake infekcije parazitima i bolestima. Preporučuje se planirati svake godine koristiti pašnjak na kojem perad nije bila 1 – 2 godine. Veoma je to važno za osjetljivu živinu, koja se mora odgajati na čistom nezaraženom pašnjaku, na koji nema pristup starija perad.

Pročitajte: Ishrana koka nosilja za veliku nosivost jaja

Osim paše, i sijeno lucerke koristi se kao dodatak vitamina A za živinu koja ne ide na ispašu. Sijeno drugih leguminoza, koje je dobro osušeno i koje ima zelenu boju, dobra je zamjena za lucerku.

Lucerkino sijeno i sijeno drugih lugiminoza daju se kao brašno i dodaju kaši kao vitaminski dodatak, a može se davati sijeckana dužine 1 – 2 cm.

Vrlo se dobro može iskoristiti TRINA (TAR), koja se nagomila na štaglju, staji i dr. prilikom manipuliranja leguminozama, a bolje je da se daje navlažena nego suva. Zelena hrana koristi se kao i lucerkino brašno kao i vitaminski dodatak, pa i u toku pašne sezone ako se ne može osigurati dobra paša.

Zelena lucerka, djetelina i druge leguminoze predstavljaju odličnu zelenu hranu za perad. I repica se može davati, no, ona žumancetu jaja stvara tamnu boju.

Vrtni otpatci, lišće kupusa, salate, mrkve, repinih glava predstavljaju dobru zelenu hranu za perad. U jesen i zimi često se kao zelena krma koristi kupus.

Umjesto lucerkinog brašna, kao vitaminski dodatak živini se može dati i silaža od kultura za sijeno, tzv. TRAVNA SILAŽA (SJENAŽA).

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI