Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDa li je sigurno jesti napuknuti paradajz?

Da li je sigurno jesti napuknuti paradajz?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Paradajz koji pronađemo u prodavnici i na pijaci uvijek izgleda savršeno – sjaji se i nema mrlja. Ali, to nije uvijek slučaj s domaćim paradajzom iz bašte, koji često zna biti deformisan, može varirati u veličini i obliku, a neki su čak i napuknuti.

Nakon razgovora sa stručnjakom za hranu, iz Simply Recipes su saznali da li je normalno da se paradajz otvori dok sazrijeva.

Evo šta su naučili o tome zašto puca i da li je tada siguran za jelo.

Brian Chau, prehrambeni naučnik i direktor Chau Timea, objašnjava da pukotine i udubljenja nastaju na paradajzu kada kožica raste sporije od unutrašnjosti. Temperatura bi mogla uticati na rast paradajza – topla sunčana razdoblja praćena hladnijim noćima mogu dovesti do brzog širenja paradajza i pucanja kore.

Pročitajte: AKO PARADAJZ PRIHRANITE SA OVIM – Imaćete sočne i zdrave plodove sve do novembra

“Vrijeme takođe utiče na stanje vode”, kaže Chau. Obilne ili iznenadne kiše mogu dovesti do rasta i bubrenja unutrašnjosti paradajza. Dok se promjenjivi vremenski uslovi ne mogu kontrolisati, baštovanske navike mogu uticati na izgled paradajza. Chau dodaje da previše zaliivanja jednog dana, a nedovoljno drugog uzrokuje da paradajz neravnomjerno raste, uzrokujući njihovo pucanje.

Uglavnom, male pukotine na površini kore su bezopasne, a paradajz još uvijek možete jesti. Pojedite ga odmah kako biste ga spasili od daljnjih oštećenja. Napuknuti paradajz može se koristiti u receptima gdje izgled nije bitan, poput čorbi, džemova, salse i sokova.

Napuknuti paradajz nije siguran za jelo ako su unutrašnjost i sjemenke izloženi. U tom trenutku postoji rizik od zaraze od štetočina, kao što su crvi koji se hrane njime uvlačeći se kroz pukotinu.

Pročitajte: Šta nutricionisti kažu o kombinaciji paradajza i krastavaca u salati

Chau dodaje da kada je unutrašnjost paradajza izložena, ona takođe može privući štetočine poput voćnih mušica, uzrokujući razvoj bakterija i plijesni. Ako se paradajz čini sluzavo, pljesnivo, smrdljio ili napadnut insektima, bolje ga je kompostirati nego rizikovati da se razbolite.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI