Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaDa li je đumbir zaista toliko važan sastojak u ishrani?

Da li je đumbir zaista toliko važan sastojak u ishrani?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Đumbir je bogat izvor vitamina C – moćni prirodni antioksidans. Štiti ćelije tijela od oštećenja slobodnim radikalima, sprječava upalne reakcije, usporava proces starenja, hidrira kožu iznutra i pruža zaštitu od štetnih efekata ultraljubičastog zračenja (pod uslovom da koristite SPF).

Još jedna važna funkcija vitamina C, koju pojačavaju mnogi elementi u tragovima sadržani u korijenu đumbira, je jačanje imunološkog sistema. U hladnoj sezoni ovo je posebno važno, jer se vjerovatnoća obolevanja znatno povećava. Đumbir štiti tijelo od virusa i patogenih bakterija i podstiče proizvodnju imunoglobulina, a alkaloid gingerol u korijenu djeluje antibakterijski, povećava proizvodnju toplote u tijelu.

Pored toga, aktivne supstance u korijenu đumbira pružaju efikasnu detoksikaciju tijela, uklanjaju sve toksine i poboljšavaju varenje. Đumbir stimuliše proizvodnju želudačnog soka i pospješuje aktivnu probavu.

Đumbir je neprocjenjiva pomoć u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Čak i ako se sada ne žalite na probleme sa srcem, trebalo bi da razmislite o prevenciji što je ranije moguće. Aktivne supstance u đumbiru pomažu u razrjeđivanju krvi, normalizaciji krvnog pritiska, a takođe sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka.

Korijen đumbira odličan je izvor kalijuma, koji je neophodan za skoro sve tjelesne sisteme da bi pravilno funkcionisali. Pomaže u normalizaciji ravnoteže vode i elektrolita, smanjuje rizik od dehidracije (čime se bori protiv edema), pomaže kod grčeva u mišićima i pospješuje snabdijevanje mozga kiseonikom, poboljšavajući tako memoriju i koncentraciju.

Koristite svježi i sušeni korijen đumbira, dodajte ga u topla jela, salate, kafu i čaj.

Izvor: stil.kurir.rs

PROČITAJTE:

ĐUMBIR I BIJELI LUK – Zaustavite stvaranje gasova u crijevima!

Galangal: Tajlandska zamjena za đumbir kiselkastog okusa

Napravite sami ljekovito ulje od đumbira

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI