Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeCvijetom iskrenosti i sreće obojite predstojeće jesenje dane

Cvijetom iskrenosti i sreće obojite predstojeće jesenje dane

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Jedna od najtraženijih jesenjih i zimskih sobnih biljaka zasigurno je ciklama.

Višegodišnja je biljka s podzemnom stabljikom u obliku gomolja. Potiče iz planinskih predjela Male Azije, što znači da je njeno prirodno stanište svježe i vlažno područje. Samim tim spada u rijetke sobne biljke koje cvjetaju u jesen i zimu, što je čini veoma popularnom sobnom biljkom.

Između njenih listova, koji su srcoliki i zeleni, sa ili bez obruba u srebrnoj i zlatnoj boji, niču dugi štapići s bijelim, rozim, crvenim, narandžastim i ljubičastim cvjetovima na vrhu. Česte su i ciklame u boji lavande, dvobojne ciklame, kao i one kojima se cvijet na vrhovima uvija.

Za ciklamu se kaže da izglađuje nesuglasice u međuljudskim odnosima, te se zbog toga naziva i cvijet iskrenosti, a narodna predanja kažu da tamo gdje raste ciklama zlo nema moć, te je nazivaju i cvijetom sreće.

Pročitajte: Ciklama je glavna zvijezda zime, a uz ovaj trik bujno će cvjetati

Pravilna njega

Da bi ciklama uspjela u vašem domu, morate uslove u kojima je držite što više približiti onim prirodnim. Ne podnosi topao i suv vazduh, a u stanovima s centralnim grijanjem morate dobro paziti da je ne postavite preblizu grijnih tijela gdje će biti na udaru toplog vazduha. Optimalna temperatura za dugotrajno cvjetanje je od 10 do 16 stepeni Celzijusa. Savršeno mjesto za ciklamu je na sjevernom prozoru, gdje ima dosta svjetla, ali nema opasnosti od izlaganja direktnom suncu.

Zalijevajte je dvaput sedmično

Dok raste, ciklamu zalijevajte dva puta sedmično, pri čemu treba voditi računa da se ne smoči gomolj i gornji dio biljke. Zato je najbolje biljku zalijevati odozdo, sipajući vodu u podložak, ili vrlo oprezno uz sami rub saksije. Osigurajte joj dovoljno vlage tako što ćete saksiju držati na vlažnim kamenčićima. Prihranjivati je možete tekućim gnojivom jednom u petnaest dana. Ciklamu ne smijete prskati vodom – listove čistite mekom krpom ili kistom, a uvele listove i cvjetove pažljivo otkinite.

Pročitajte: EVO KAKO DA CIKLAMA UVIJEK CVJETA

Period mirovanja

Nakon što ocvate, ciklama ulazi u period mirovanja. Tada je pravo vrijeme da učinite nešto za ovu ljepoticu koja je obojila sive i hladne dane. Sklonite saksiju s gomoljem i preostalim lišćem u hladniju prostoriju i smanjite zalijevanje, a prihranu sasvim obustavite. Sredinom ljeta ponovo počnite zalijevati biljku, stavite je na balkon, u sjenu. Tada će početi rasti novi mladi listovi. Sredinom avgusta biljku presadite u novu zemlju ili uklonite staru do polovine gomolja i dodajte isto toliko nove zemlje. Povremeno prihranjujte. S prvim hladnim danima vratite ciklamu na svijetlo mjesto, u prostoriju koja se ne grije ili što dalje od izvora toplote i uživajte u novim cvjetovima.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI