Utorak, 16 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaCveklu ne treba đubriti stajnjakom nego samo mineralnim đubrivima

Cveklu ne treba đubriti stajnjakom nego samo mineralnim đubrivima

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stručnjaci kažu da za proizvodnju cvekle ne treba koristiti stajsko đubrivo, već samo mineralna. Kako pripremiiti zemljište za sjetvu cvekle i koje đubrivo koristiti.

Cvekla je veoma stara povrtarska kultura i oduvijek je važila za značajnu ljekovitu biljku. Zbog relativno kratke vegetacije može se proizvoditi kao glavni ili kao naknadni drugi usev. Za proizvodnju cvekle zemljište treba da je dobro obrađeno na dubinu oko 20- 30 cm i dobro pripremljeno sa obezbeđenom mrvičastom strukturom. Cveklu ne treba đubriti stajnjakom nego samo mineralnim đubrivima.

Đubri se sa oko 500 kg kompleksnog đubriva formulacije 15:15:15. Za ljetnju potrošnju cvekla se seje, počev od polovine marta pa do kraja maja. Dok za jesenju i zimsku potrošnju i za prerađivaĉku industriju cvekla se sijje u junu ili početkom jula. Za ranu proizvodnju cvekla se može proizvoditi preko rasada, pri čemu se rasad proizvodi u toplim lejama ili u drugim vrstama zaštićenog prostora. Za letnju potrošnju cveklu treba sejati u više setvenih rokova da bi se obezbedilo sukcesivno pristizanje i snabdevanje tržišta mladom i kvalitetnom cveklom.

Cvekla se na malim površinama u baštenskoj proizvodnji sije u redove na razmak 30-40 cm a na većim površinama seje se mašinski sa razmakom između redova 50-60 cm. Setva se često obavlja u četvoro ili petoredne trake gde je razmak izmedu traka 60 cm, a između redova u traci 30-40 cm. Sjetva se obavlja na dubinu 2-3 cm. Za 1 ha potrebno je 5-6 kg fino dorađenog sjemena. U svijetu i kod nas postoje pokušaji da se cvekla sije veoma gusto kako bi se dobili veoma sitni korenovi prečnika 2-5 cm u cilju dobijanja mini cvekle i takvi cijeli korijenovi se mariniraju.

Izvor: Poljoprivredne stručne i savetodavne službe
Autor:  Dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva Zlatica Krsmanović PSSS Loznica

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI