Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaČuvanje i prikupljanje sjemena sopstvenog povrća

Čuvanje i prikupljanje sjemena sopstvenog povrća

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Čuvanje i prikupljanje sjemena – U najezdi GMO sjemena mnogi se odlučuju na čuvanje sjemena na stari način, da otvore krug razmjene organskih sjemena. Podsjetimo se kako se to radi.

Naše bake su to radile redovno, sušile i čuvale sjemena u papirnim vrećicama. Ništa nije teško, kako se možda na prvu čini. Možda vaše sjemenje neće biti mnogo uspješno kao kupovno, ali za organsku bašticu, za kućne potrebe, u cilju boljeg zdravlja, sasvim dovoljno, zar ne?

Čuvanje i prikupljanje sjemena

Početak

Naravno, potreban vam je pravi početak. Zdrava osnova, a to je biljka koja se razvila iz sjemena razvijenog, oprašenog na prirodan način. Naravno ova sjemena vam ne garantuju rast i uspjeh, ali uz pravu brigu možete učiniti da se gotovo sve sjemenke razviju.

Čuvanje sjemena od biljaka izraslih iz hibridnih sjemena (laboratorijski poboljšanih da bi ste imali veći urod) i nije baš najbolja stvar. Moglo bi se dogoditi da uopšte ne izrazstu ili da, recimo, dobijete umjesto velikog paradajza koji ste očekivali obični mini čeri paradajz. Zato je zdrava osnova bitna. Pronađite nekoga ko već ima prirodna sjemena i započnite svoj proces uzgoja i čuvanja.

Pročitajte: Kako skupiti sjeme zelene salate iz sopstvenog uzgoja?

Kako da prikupljate sjemena

Sjemenke paradajza, tikvice i sličnih biljaka prikupljate na sličan način. Mekaniji paradajz (više komada) stavite u kantu, blago izgnječite i ostavite da “vri” nekoliko dana. “Žele” oko sjemenki će se rastvoriti, a biće stvoreni i svojevrsni antibiotici, koji pomažu sjemenu da se brani od bolesti u budućnosti i tokom rasta biljke. Nakon 3 do 5 dana sjemenke će potonuti na dno kante. Potrebno je samo da ih pokupite i operete i poredate na papir. Ostavite da se suše nekoliko dana. Čuvajte u platnenim ili papirnim vrećicama.

Tikvicama je potrebno 3 sedmice da odstoje u kanti. Berete ih kada su u potpunosti zrele, samo stavite u kantu i čekate. Nakon 15-tak dana ih otvorite i izvadite sjemenke. Operite i sušite na papiru nekoliko dana.

Za sjeme salate morate pričekati da biljka u potpunosti izraste – dok se ne stvore sjemena na glavicama. Platnenu vrećicu ili jastučnicu samo stavite preko glavice i protresete da biste prikupili sjemenke. Možete ih odmah spakovati u vrećice.

Za paprike je najjednostavnije. Samo izvadite sjemenke i ostavite da se suše nekoliko dana prije pakovanja.

Pazite samo, a to važi za sve biljke, da sjemenje bude u potpunosti suvo. Ako puca, ako nije savitljivo kada ga presavijate, onda je dovoljno suvo.

Pročitajte: Šta sve čuva banka sjemena

Čuvanje sjemena

Sjemenke čuvajte na tamnom, prohladnom i suvom mjestu. Da biste ih održali suvima čuvajte ih sa mlijekom u prahu. Pazite da nisu samo blizu izvora toplote. Ako ih pravilno čuvate mogu da traju i do 8 godina.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI