Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiCijena Fabrike šećera u Bijeljini pala na 8 mil KM - Interes...

Cijena Fabrike šećera u Bijeljini pala na 8 mil KM – Interes pokazuju i Austrijanci

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Nijedna ponuda nije stigla za kupovinu bijeljinske Fabrike šećera u stečaju te će prodaja tog propalog preduzeća biti nastavljena u martu po cijeni od 8 mil KM.

Potvrdio je to za Glas Srpske stečajni upravnik Šećerane Nebojša Matić, podsjetivši da je Odbor povjerilaca u utorak, 18. februara, zasjedao 40. put.

Imovina bijeljinske Šećerane 14. put je išla na doboš i to po cijeni od 8,5 mil KM, a za 18. februar je bila zakazana druga ovogodišnja javna prodaja. Kako nije bilo zainteresvanih kupaca, cijena je pala za 500.000 KM.

Matić je juče rekao da su Šećeranu nedavno obišli predstavnici jedne kompanije iz Austrije.

– Predstavnici jedne austrijske kompanije i njihove kolege iz Mostara dolazili su da pogledaju imovinu Fabrike šećera, ali ništa još nije dogovoreno. Istakli su da su zainteresovani za kupovinu Šećerane, ali da bi sačekali još malo da cijena padne – rekao je Matić.

On je podsjetio da je od 2015. godine, od kada je to bijeljinsko preduzeće u stečaju, jedini i najozbiljniji kupac bila fočanska firma Pavgord koja je za Šećeranu nudila 5 mil KM i bila uplatila depozit od 100.000 KM.

– Skupština povjerilaca tada nije prihvatila taj iznos, smatrajući da se imovina Fabrike šećera može prodati po mnogo boljoj cijeni – istakao je Matić.

Imovina Šećerane prodavana je po cijeni od 10 mil KM. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji godinama mjerka Šećeranu i za nju nudi 6,9 mil KM za nju su bile zainteresovane i firme Soltist i Sarijel iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Nakon njih u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija Niva iz Žablja u Srbiji koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.
Izvor: GlasSrpske
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI