Utorak, 23 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeČetiri razloga zbog kojih treba da gajite suncokret

Četiri razloga zbog kojih treba da gajite suncokret

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ako želite da znate kako možete da iskoristite ovu veselu biljku u svojoj bašti – na pravom ste mjestu. Suncokret je jedna od biljaka koje se najlakše gaje, a nakon što saznate koje sve benefite donosi, nećete ni jednu godinu preskočiti, a da je ne posadite.

Mnogi baštovani pišu po svojim blogovima da su jedne godine posijali suncokret i više nikada nisu prestali da ga sade. Ova biljka ima niz različitih korisnih djelovanja na svoje okruženje, a mi smo izdvojili četiri.

Hrana za pčele i oprašivače

Upečatljive velike spoljne latice pomažu suncokretu da privuče mnoge vrste korisnih insekata u vaš vrt koji će oprašiti sve ono drugo što ste posadili. U središtu suncokreta nalaze se na hiljade pojedinačnih cvjetova koji sadrže nektar i polen – izvor hrane za medonosne pčele, bumbare i druge oprašivače.

Predivno rezano cvijeće

Suncokret unosi radost u dom. Ukoliko želite da ga koristite kao rezano cvijeće najbolje je stabljike odsjeći rano ujutro. Zašto? Prvo, ne želite da se nadmećete sa pčelama. Drugo, cvijet neće da zadrži toplotu od sunca, pa će duže trajati.

Pročitajte: Suncokret će ukrasiti vašu baštu, a veoma ga je lako gajiti

Savjet: Brzo stavite stabljike suncokreta na hladno mjesto i uronite ih u čistu vodu, najbolje 10 minuta od rezanja. Na taj način suncokret se neće zatvoriti. Ako se ipak zatvori, ponovo odrežite stabljiku.

Sjeme suncokreta je superhrana

Sjemenke suncokreta imaju dosta ulja, pa se koriste za proizvodnju suncokretovog ulja. Postoje sorte sa crnim i prugastim sjemenom. Obe vrste se koriste za grickanje, a samo šaka suncokretovih semenki je dovoljno da se rešite gladi. One su, takođe, dobar izvor vitamina E, magnezijuma i selena, kao i niz drugih hranljivih materija.

Mogu se koristiti kao međuobrok u mješavini drugih sjemenki i orašastih plodova, mogu i da se pospu po salatama ili hljebu.

Takođe, sjeme možete ponovo da sijete (ako je u pitanju organski suncokret) i da uživate u mikrobilju suncokreta. Ovaj hranljivi zeleniš je izuzetno ukusan i blagog orašastog ukusa.

Pročitajte: Sjemenke suncokreta su dobre za mršavljenje

Kako navodi Dr George Mateljan, autor knjige „Najzdravija hrana na svetu“, sjemenke suncokreta su odličan izvor vitamina E, primarnog antioksidanta topljivog u mastima u tijelu. Ovaj vitamin putuje cijelim tijelom sa zadatkom da neutrališe slobodne radikale koji bi inače oštetili ćelijske membrane i moždane ćelije.

Vitamin E ima značajna protivupalna dejstva koja smanjuju siptome astme, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa, stanja u kojima slobodni radikali i upale igraju veliku ulogu.

Pokazalo se i da vitamin E smanjuje rizik od raka debelog crijeva, pomaže u smanjenju ozbiljnosti i učestalosti valunga kod žena u menopauzi i pomaže u smanjenju razvoja dijabetičkih komplikacija.

Oporavlja zagađena zemljišta

Ako živite u urbanom području ili imate problem sa zagađenim tlom, suncokret može da bude odlično rješenje za detoksikaciju teških metala.

Pročitajte: Suncokretovo ulje izbacuje otrove iz organizma i čuva srce: Ali samo ako se koristi na ovaj način!

Ova neverovatna biljka poznata je kao biljni lijek i „hiperakumulator“.

Naime, suncokret apsorbuje otrovne zagađivače, poput teških metala i otrovnih hemikalija u tlu, kao što su olovo i arsen.

Postoji dosta istraživačkih studija o tome kako suncokret apsorbuje hemijske zagađivače i pomaže da zemlja postane zdrava. Čak i na manjim površinama, u urbanim dvorištima, ovo bi mogao da bude lak način da imate zdravo tlo.

Izvor: agroinfo.rs

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI