Subota, 15 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciČetiri rase pasa koje je najlakše dresirati

Četiri rase pasa koje je najlakše dresirati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

S dresurom bi trebalo početi kad štenci imaju oko osam mjeseci. Neke rase pasa se lakše dresiraju od drugih, iako su pojmovi lako i teško dosta relativni. U nastavku donosimo pet rasa koje je najlakše dresirati.

Većina rasa je razvijena za određene zadatke, na primjer čuvanje stoke i slično i težak za dresuru sigurno ne znači da je manje inteligentan već samo da je neka životinja predodređena za drugačije vrste zadataka.

Ako ste nedavno donijeli štence u svoj dom, započnite tri osnovne zapovjesti kojima ćete naučiti svog ljubimca da se pristojno ponaša. Fokus neka bude na učenje gdje i kako se obavlja nužda, na zapovjesti kao što su “sjedi” i “mir” i na socijalizaciju kako bi se vaše štene naviklo na nove ljude, situacije i druge životinje.

Pročitajte: Šta da radite ako vas napadne pas?

Border Collie (Škotski ovčar)

Uzgojeni su da budu bistri i puni energije. Ovi spretni i inteligentni psi su pravi takmičari kad je riječ o čuvanju ovaca. Nevjerovatna je sposobnost štenaca da prate znakove rukom i zviždanjem kako bi ovce natjerali u stado. Vrlo su poslušni i brzo uče.

Njemački ovčar

To su psi vodiči za slijepe osobe, psi čuvari, ali i psi ovčari. Njih je najlakše dresirati bilo za određene radne zadatke bilo za život u porodici, a to je ujedno i jedna od najpopularnijih rasa na svijetu.

Imaju snažan zaštitnički instinkt i važno je rano početi s dresurom kako ne bi počeli da uočavaju prijetnje tamo gdje ih nema. Treba početi s kratkim seansama dresure, od pet do 10 minuta nekoliko puta dnevno. Maratonske seanse nisu dobre za štence jer nemaju sposobnost dugo da zadržavaju koncentraciju.

Pročitajte: Psi čuvari koji će zaštititi vaš dom

Papilon

Smatra se jednom od najinteligentnijih rasa na svijetu, a naziv je dobila po ušima u obliku leptira. To su inteligentni psi, s puno samopouzdanja, razigrani, privrženi i veseli. Odlični su u učenju raznih trikova i poslušni u obavljanju zadataka.

Labrador

Ti su psi željni da ugode svom vlasniku i da uče. Štenci ove rase imaju od najranijeg doba izraženu osobnost, vrlo su prijateljski nastrojeni, društveni i razigrani. Važno je imati na umu da su znatiželjni po prirodi i da lako mogu upasti u razne nezgode.

Takvo ponašanje može biti naporno, ali i opasno po njihov život. Stručnjaci savjetuju da štence labradora od najranijeg doba naučite da sluša zapovjest “ostavi” kad želite da ne dira nešto. Labradori su među najpopularnijim rasama širom svijeta.

Izvorddl.rs
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI