Srijeda, 7 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetČAROBNO RJEŠENJE ZA UREDNO DVORIŠTE: Ne morate više da plijevite korov, a...

ČAROBNO RJEŠENJE ZA UREDNO DVORIŠTE: Ne morate više da plijevite korov, a ni da zalivate cvijeće previše često

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Malč može biti bilo koji materijal koji se može raširiti preko zemlje kao prekrivač, kako bi se spriječilo nicanje korova i preterani gubitak vlage iz tla u bašti. On ima ulogu i tokom ljeta, kada štiti korijen svake biljke održavajući hladovinu.

Tokom zime, može da spriječi izmrzavanje korijena u najhladnijim danima. Pri svemu tome, zahvaljujući materijalima od kojih se pravi, malč doprinosi i lijepom izgledu bašte.

Neke vrste malča su izuzetno atraktivne. To važi, recimo, za sitno sjeckanu borovu koru koja se, dodatno, i farba u dekorativne boje. Takav malč može biti smeđe, crvenkaste, zelene, pa čak i plave boje. Računajte da je potreban sloj debljine oko 5 centimetara. To znači da će vam jedan džak, od 50 litara, pokriti oko jedan kvadratni metar.

Pročitajte: Organska proizvodnja: Kako efikasno suzbiti korov na prirodan način?

Iskusniji baštovani umeju da uštede, tako što prvo stave nekoliko slojeva starih novina, pa tek onda sipaju malč. Tako se može i prepoloviti neophodna količina. Kao malč može da posluži i kamen oblutak ili rizla.

Najbolje vrijeme da unesete malč u baštu je proljeće ili jesen. Nemojte požuriti dok ne vidite gdje su iznikle vaše višegodišnje cvijetnice, kako ih ne biste slučajno prekrili.

Preko dijelova tla prvo možete da stavite geotekstil, jer će on omogućiti lako sklanjanje i ponovno vraćanje malča u slučaju potrebe.

Kao malč mogu da posluže i sijeno ili slama, ali oni nisu tako dekorativni pa se najčešće primjenjuju samo u povrtnjacima.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI