Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img

Čaj za masnu jetru

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Masna jetra je jedno od najučestalijih oboljenja koja zahvataju ovaj vitalni organ i u najjednostavnijoj formi ne predstavlja prijetnju za njegove normalne funkcije. Međutim, mogu prouzrokovati brojne komplikacije. Svi znamo da su velike količine alkohola pogubne za jetru. Uostalom, to pokazuju i statistički podaci, prema kojima se masna jetra javlja kod 90% do 100% osoba koje uživaju u prekomjernim količinama alkohola. Međutim, sami možete napraviti čaj za masnu jetru, koji će vam pomoći da se osjećate bolje.

Čaj za masnu jetru

Potrebni sastojci za čajnu mješavinu su:

  • 40 gr. kičice
  • 40 gr. vodopije
  • 40 gr. listova žalfije
  • 40 gr. listova šumske jagode
  • 40 gr. listova maslačka
  • 30 gr. listova pelina
  • 80 gr. kamilice
  • 2,5 dcl ključale vode

Usitnjeno suvo bilje pomješati i 1 kašiku čajne mješavine preliti ključalom vodom. Pokriveno ostaviti da odstoji 15 minuta i procijediti. Nezaslađeni topli čaj uzimati 3-4 puta na dan, prije jela.

Pročitajte: Biljni čajevi koji mogu biti rashladno osvježavajuće zdravo piće

Čaj od korijena maslačka

Za masnu jetru odličan je korijen maslačka. Ovaj skromni korov s diuretskim svojstvima stimuliše proizvodnju žuči, a često ga koriste u borbi protiv masne jetre, holesterola i ciroze jetre.

Prirodni lijek za masnu jetru

Jedan veoma koristan prirodni lijek za masnu jetru je suvo grožđe. Najprije izaberite kvalitetno suvo grožđe. Prepoznaćete ga po tome što su zrna smežurana, ne sijaju, nisu previše tvrda, ali ni previše mekana. Izbjegavajte zrna koja su vidno oštećena. Najbolje bi bilo da pronađete zrna koja imaju i malu peteljku, to pokazuje da je riječ o prirodnom proizvodu.

Ujutru stavite pola šolje suvog grožđa u vodu i ostavite da stoje oko 15 minuta. Zatim ih dobro isperite pod mlazom vode. Oprana zrna stavite u šolju prokuvane, ali ohlađene vode. Neka suvo grožđe stoji u vodi 24 sata.

Sljedećeg jutra, prije doručka, popijte tečnost i pojedite suvo grožđe. Lezite u krevetu oko 1 do 2 sata držeći toplu kompresu ili flašu tople vode na desnoj strani stomaka. Ovaj postupak ponavljajte jednom nedjeljno mjesec dana, i to dva puta godišnje. Ova metoda liječenja pokazala se kao jedna od boljih prirodni lijekovi za jetru.

Voće za jetru

Sirovo voće i povrće su najmoćnije namirnice za jetru. Pomažu u čišćenju i oporavku jetre.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. No, uvjek znajte. Ukoliko imate neki zdravstveni problem. Prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom. Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu. Bez stručnog mišljenja.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI