Srijeda, 4 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneOrganska proizvodnjaBubamare – superoružje u zaštiti biljaka

Bubamare – superoružje u zaštiti biljaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njegovati i održavati biljke traži posvećenost. I one govore i obraćaju nam se preko lista. U našoj rubrici „Ritam vrta“ naučićemo kako nam se biljke obraćaju kada im nešto nedostaje.

Uređivati dvoriše jeste trošak, jer nikad vam ne treba samo jedna biljka, nego po jedna od svake vrste. Međutim, ako imate strpljenja da gajite biljke iz sjemena ili pelcera i ne mora da bude tako.

Jedan od najsigurnijih načina uzimanja pelcera su položenice. Kada biljku položimo u zemlju da uzmemo reznicu, iz uspavanih pupoljaka razviće se korijenov sistem, a gornji dio biljke ne odsijecamo. Za šest mjeseci će se ova saksija napuniti, tada ćemo je odsjeći i presaditi u dvorište.

Možemo da uzmemo i biljku sa korijenom, ali da vodimo računa o tome da nadzemni i podzemni dijelovi budu jednaki, da bi bilo dovoljno hrane i za gornji dio biljke.

Biljne vaši prave veliki problem biljkama, piju njene sokove što utiče na njihovo cvjetanje i njihov rast. Možemo ih se riješiti na više načina, odsijecanjem grana, korišćenjem bubamara ili korišćenjem prirodnih insekticida.

Pročitajte: Naučnici dokazali – Bubamare su rješenje za lisne vaši

One uglavnom napadaju mlade izdanke, a njihovo odsijecanje uopšte ne škodi biljkama, ali pomažemo time ako ih uklanjamo i na ovaj način odsijecanjem mladih grančica ne ugrožavamo rast biljke, ali fizički sprječavamo širenje.

Jedan od vidljivih simptoma pojave vaši je kovrdžanje listova, oni unutra postavljaju svoja jaja i onda se tako dalje šire i razmnožavaju. Jedna od odličnih mjera borbe protiv biljnih vaši je korišćenje larvi bubamara. Gdje ih vidite, uzmete ih i samo ih prenesete i stavite na biljku koja je zahvaćena biljnim vašima.

Larva bubamare
Foto AgroSavjet: Larva bubamare

Da imate lisne vaši to će vam pokazati i mravi koji su njihovi čuvari i štite ih od predatora i parazita jer se hrane njihovim izlučevinama. U stanju su da ih prenosu sa jedne na drugu biljku da bi ih zaštitili.

Sve biljke traže pažnju i negu – i one koje njegujemo od sjemena i pelcera i one koje kupimo. Da bi nam odgovorile mirisnim cvjetovima i zdravim zelenim listovima, moramo da budemo dobri posmatrači.

„Kada biljkama nešto nedostaje, uslovi sredine, hranljiva materija u zemlji one to ispoljavaju preko listova ili svojih cvjetova. Ako nedostaje azota biljka blijedi list postaje svijetlo zelen do žut, nervi su zeleni, a između nerava su te žute fleke. Ako se nalaze flekice između nerava i nije ujednačeno tih dijelova koji su žuti nego su u nekim flekama to znači da nedostaje magnezijuma“, objašnjava Ljiljana Sudar, pejzažni arhitekta JKP „Zelenilo Beograd“.

Dodaje i da kada nedostaje kalcijuma biljka se po obodu suši i između nerava se javljaju sitne male tačkice, nedostatak fosfora crvenilo na biljkama, ako imamo ovakvo truljenje po sredini i obodu znači da je biljka bila preterano zalivana.

„Ukoliko nedostaje azota biljki dodajemo soc od kafe, ukoliko nedostaje kalijuma magnezijum – koru od banane, kalcijum – ljuske od jajeta, a sve ovo zajedno može da bude organsko tečno đubrivo od šest mjeseci do godinu dana.

Da li ste znali

Bubamare jedu biljne vaši, kupusne sovice, voćne muve, tripse, grinje i druge insekte koji oštećuju biljke. Za svog života, a to znači za 4 do 7 nedelja, bubamara pojede oko 5.000 biljnih vaši.

Kao prirodni insekticid koristi se rastvor od koprive koji možemo sami napraviti.

Nadzemni deo biljke iseckamo i prelijemo mlakom vodom. Kopriva u vodi treba da stoji oko 12 sati, a da se iskoriti u roku od 24 časa od momenta potapanja, jer poslije toga gubi svoje žareće dejstvo.

Treba biti uporan, jer ovo sredstvo ubija samo vaši, ali ne i jajašca koja ostavljaju, stoga postupak treba ponavljati.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI