Nedjelja, 4 Decembra, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaBRAŠNO OD KOPRIVE - Pravi se lako, ne košta ništa, a ljekovito...

BRAŠNO OD KOPRIVE – Pravi se lako, ne košta ništa, a ljekovito je

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Brašno od korpive se pravi lako, ne košta ništa, a ljekovito je.

Brašno od koprive se pravi od osušenih i samljevenih listova koprive. Izutetno je bogato govžđem i samo jedna kašika je dovoljna da se obezbijedi doza potrebna organizmu. Ovo brašno je višenamjensko i možete ga koristiti kada pravite tijesto, čorbe, kaše…

Osim što je kopriva bogata gvožđem takođe je prepuna vitaminima i mineralima. Jednako ljekovit je i čaj od korpive ili čorba. Fino brašno od koprive može da se koristi za pravljenje domaće kozmetike, a od krupnijeg mljevenog brašna može da se napravi hrana ili čaj od koprive.

Pročitajte: Naučite kako se jede ŽIVA KOPRIVA i direktno unesite vitamine – Bodlje se uklanjaju jednostavnim potezom

Obzirom da raste u bašti, pored puta ona ne košta ništa. Tako da je pravljenje ovog brašna džabe. Ono što je bitno je da pronađete zdravu, nezagađenu koprivu. Kasno proljeće ili rano ljeto je idealno za skupljanje. Ako ne možete da nađete zdravu, onda je bolje da je kupite. Mladi listovi sadrže najviše hranljivih materija.

Pažljivo operite svježe listove i bacite oštećene. Poželjno je da koristite rukavite jer kopriva može da iziritira kožu. Opranu stavite između dvije krpe kako bi što bolje upila vodu. Možete je sušiti priordno, ali tako rizikujete da se oštete, bolje je da to uradite u rerni. Zagrijte je na 120°C i stavite listove u tankom sloju nekih 2-3 sata. Vrata rerne treba da budu blago otvorena (1-2 cm) kako bi vlažan vazduh mogao da izađe. Ako je moguće, uključite ventilator, jer će značajno ubrzati cirkulaciju vazduha i skratiti vrijeme sušenja.

Pročitajte: Kopriva, čudotvorni korov – Od lijeka do tkanine

Kada listovi postanu lomljivi i raspadnu se na dodir, izvadite ih iz rerne i zgnječite rukom. Bacite stabljike i sve ostale dijelove koji su još vlažni. Vratite zgnječene listove u rernu i nastavite da sušite još sat vremena da biste bili sigurni da su potpuno suvi. Zatim ih sameljite. Prosijte brašno kroz sito. Neke krupnije čestice će ostati u situ, pa možete da ih sameljete u avanu i zatim da ih ponovo prosijete.

Od 300 g svježe koprive (listova i stabljika) ili 150 g svježih listova dobiće se oko 20-25 g finog brašna i oko 10-15 g dodatnog krupno mljevenog brašna koje ostaje poslije prosijavanja. Čuvajte u hermetički zatvorenoj tegli na tamnom, suvom i hladnom mjestu.

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

[td_block_2 custom_title="Aktuelno"]