Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinPriče sa selaBOGATA ISTORIJA Rijeka koja u svom koritu skriva NEOBIČNO BOGATSTVO nalazi se...

BOGATA ISTORIJA Rijeka koja u svom koritu skriva NEOBIČNO BOGATSTVO nalazi se U KOMŠILUKU

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

U sjeveroistočnom dijelu Srbije, u Braničevskom okrugu, zahvatajući srednji i donji dio toka rijeke Pek nalazi se opština koja je poznata po “bogatoj” istoriji.

Prostor Kučeva, kao i rijeke Pek i njenih pritoka, zahvaljujući plemenitim metalima, zlatu i srebru, poznat je od davnina.

Guduskum je prvo poznato ime naselja i pominje se 128. godine nove ere kada je bilo rimsko utvrđenje za skladištenje plemenitih metala.

Vijekovima kasnije oko zidina ovog rimskog utvrđenja nastaće naselje Kučevo.

 

 

 

Sam naziv Kučevo pominje se prvi put u XIII vijeku kada je, 1273. godine, Gregorijus, od strane ugarskog kralja Ladislava IV, imenovan za bana Kučevske i Braničevske oblasti.

Kao miraz uz snaju kralja Milutina ova oblast je godine 1382. ušla u sastav nemanjićke Srbije.

Oblast i naselje dobijaju ime Kruševica padom Smedereva i dolaskom Turaka, da bi se ovom imenu dodalo Gornja, u vrijeme Miloša Obrenovića.

Središte Zviškog sreza, Gornja Kruševica postaje 1882. godine, a Kučevu se 1886. godine uz podršku akademika Stojana Novakovića, a na prijedlog istoričara Milana Đ. Milićević, vraća njegovo staro ime koje nosi i danas.

– Nekada se rukama vadilo zlato, bilo ga je svuda. Sada je nešto teže doći do zlatnim komada jer su ga jednostavno pokupili decenijama unazad  – rekla je mještanka sela iz okoline Kučeva, piše Alo.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI