Petak, 21 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBiH u Tursku mora izvoziti 8.000 tona mesa, a ne 3.000 kao...

BiH u Tursku mora izvoziti 8.000 tona mesa, a ne 3.000 kao sada

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Moramo održati nivo prodaje mesa u Tursku na način da se BiH odobri ukupna kvota koja je 8.000 tona, a ne 3.000 tona, koliko sada iznosi. Insistirao sam kod predstavnika turske strane da Turska da saglasnost za uvoz ukupne kvote od 8.000 tona junećeg mesa.

Kazao je to jučer za „Dnevni avaz“ ministar vanjske trgovine i ekonomskih BiH Staša Košarac.

Primarna uloga
– Primarna uloga nam je da očuvamo domaću proizvodnju i da damo jak poticaj onima koji se bave proizvodnjom stoke i iz tog razloga je usaglašeno da se intenzivira otkupljivanje stoke kroz klaoničke kapacitete koji su prisutni u BiH i koji su certificirani od Turske – govori nam Košarac.

On je jučer u Sarajevu održao sastanak s predstavnicima kompanija “Tareks”, koja posluje u okviru turske Unije poljoprivrednih kreditnih zadruga, te “Šišović”, koja je certificirana za otkup i klaoničku djelatnost. Usaglašeno je da saradnja kada je u pitanju izvoz mesa iz BiH u Tursku bude nastavljena i unaprijeđena.

Sastanku je prisustvovao i direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba, koji je prije nekoliko dana za “Avaz” potvrdio da je privremeno obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku.

Roba za izvoz
– Za nas je neprihvatljivo da u BiH radi samo jedno preduzeće klaoničke djelatnosti koje priprema robu za izvoz u Tursku. Insistirao sam da sada, umjesto jedne, to budu tri. Nesmetano se može izvoziti meso u Tursku i nijednog momenta nije bio cilj da se onemogući izvoz mesa, već da se otklone određene nepravilnosti koje su uočene iz Ureda za veterinarstvo – naglašava Košarac.

“Bajra”: Našoj klaonici nije zabranjen rad
Povodom izjave direktora Ureda za veterinarstvo Kalabe da je zbog određenih malverzacija u dvije klaonice na području Federacije BiH privremeno obustavljen izvoz junećeg mesa u Tursku, oglasili su se iz mesne industrije „Bajra“.

– Informacije koje su prenesene su netačne, tendenciozne i veoma uvredljive za našu kompaniju. Našoj klaonici nije zabranjen rad ni za Tursku kao ni za druge kupce – naveli su, između ostalog, u saopćenju.

Izvor

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI