Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiBanja Luka: Poziv poljoprivrednim proizvođačima, prijavite se za podsticaje

Banja Luka: Poziv poljoprivrednim proizvođačima, prijavite se za podsticaje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Poljoprivrednici od danas mogu da konkurišu za oko milion KM podsticaja iz budžeta Grada Banja Luke, od čega je više od pola tog novca namijenjeno ratarima, povrtarima i voćarima, za direktnu proizvodnju hrane.

Za razliku od ranijih godina, kada je u fokusu bila izgradnja objekata ili nabavka mehanizacije, ovaj put će više subvencija biti namijenjeno za proizvodnju hrane, što predstavlja jednu od ekonomskih mjera Grada kojim se pokušavaju ublažiti negativni uticaju na privredu zbog pojave korona virusa.

Za realizaciju ove mjere zadužen je Centar za razvoj poljoprivrede i sela, koji je danas raspisao javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava namjenjenih za sufinansiranje projekata i mjera u poljoprivrednoj proizvodnji na teritoriji grada Banja Luka za 2020. godinu.

Kako je navedeno u pozivu, osnovni ciljevi dodjeljivanja podsticajnih sredstava su unapređenje i jačanje poljoprivrednog sektora, stvaranja tržišno orijentisanih proizvođača, jačanja njihove konkurentnosti i smanjenja stope nezaposlenosti.

Podsticajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje po ovom pozivu dodjeljivaće se za sljedeće vidove poljoprivredne proizvodnje:

 • Sufinansiranje biljne proizvodnje
 1. za nabavku sjemena strnih žita kukuruza, TDS-a i heljde, nabavku vještačkog đubriva i hemijskih zaštitnih sredstava za ratarsku proizvodnju
 2. za nabavku sjemena,rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za povrtarsku proizvodnju
 3. za nabavku plastenika
 • Sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije (krupne i sitne mehanizacije)
 • Sufinansiranje nabavke opreme u animalnoj proizvodnji
 1. Za nabavku opreme u stočarskoj i živinarskoj proizvodnji
 2. Za nabavku opreme u ribogojilištima
 3. Za nabavku opreme u pčelarstvu
 • Sufinansiranje troškova analiza, sertifikacije, deklarisanja i brendiranja za plasman proizvoda u Krajiškoj kući
 • Sufinansiranje start up paketa, projekat programa razvoja konkurentnosti – RCDP
 • Premije
 1. za odgoj priplodnih junica
 2. za pčelinja društva

Za nabavku sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za ratarske i povrtarske kulture, pored nosioca registrovanih poljoprivrednih gazdinstava mogu konkurisati i neregistrovana domaćinstva.

Pravo na podsticajna sredstva za nabavku materijala i opreme mogu ostvariti poljoprivredni proizvođači (fizička lica, samostalni preduzetnici iz oblasti poljoprivredne proizvodnje i udruženja koja se bave poljoprivredom), a koji ispunjavaju propisane uslove.

Javni poziv je otvoren u narednih 30 dana, a prijave na poziv će se zaprimati sukcesivno u dvije faze i to prema sljedećem rasporedu:

 1. Prijave za nabavku sjemena, rasada povrtarskih kultura, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava za povrtarsku proizvodnjumogu se predati počev od raspisivanja poziva za kandidate nosioce registrovanih gazdinstava i neregistrovanih domaćinstava od 04.2020. do 30.04.2020.
 2. Prijave za sve druge navedene vrste subvencija i premija predaju se u drugoj fazi i to počev od 05.2020. do 21.05.2020. godine.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem poziva na brjeve telefona: 051/433-622; 433-636; 433-639; 433-621.

Poziv preuzmite ovdje.

Izvor: agroportal

PROČITAJTE:

Obavještenje MPŠV RS o dodjeli prskalica u okviru 9.000 paketa pomoći

Demant Ministarstva poljoprivrede RS na tekst: “Nevesinjac ogorčen sadržajem paketa pomoći Vlade RS poljoprivrednicima”

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI