Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeBambus - Uzgoj u saksiji, tegli, bašti

Bambus – Uzgoj u saksiji, tegli, bašti

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Bambus cvijeće je dekorativna biljka u našim krajevima i spada u porodicu trava. Bambus biljka je veoma otporna i invazivna u prirodi. Za većinu od oko 1200 opisanih vrsta bambusa je poznato da uginu nakon cjvetanja.

Bambusi se dijele na dvije glavne vrste: monopodijalni (granaju se) i simpodijalni (ne granaju se i zkarakterističnog su zbijenog rasta).

Bambus cvijeće možete podjednako uspiješno gajiti u svojoj bašti, u saksiji ili u tegli (sretni bambus).

Bambusi koji se granaju se obično gaje u bašti kao živa ograda. Brzo se razvijaju, naročito korijen, pa su veoma zahvalni za orezivanje i oblikovanje. Bambusi koji se ne granaju mogu da se gaje u saksijama, koje će biti veće (oko 20 l). Poznato je da neke vrste bambusa mogu narasti i do 6 m visoko.

Bambus uzgoj u saksiji

Bambus može da bude nezgodna biljka za uzgoj, posebno ako živite u području sa klimom koja se suočava sa, ili intenzivno visokim ili intenzivno niskim temperaturama, ali je relativno jeftin i može dodati posebnu čar vašem dvorištu. Ako ste zainteresovani za gajenje bambusa, evo šta treba da uradite.

Bambus ima tendenciju da bude više pod stresom u zatvorenom prostoru, tako da je potrebna mnogo opreznija njega i održavanje. Posebno obratite pažnju na vlagu kako bi bili sigurni da bambus dobija puno vode bez potapanja u vlažnom tlu.

Uzgoj u saksiji zahtijeva, prije svega, da odaberete veću saksiju i da ona obezbjeđuje dobro odvođenje vode.

Zemljište mora da bude dobro propusno. Bambus ima tendenciju da uspijeva najbolje u nešto kiselom zemljištu, sa pH vrijednošću između 5,5 i 6,5, ali većina vrsta će tolerisati pH do 7,5.

Bambus cvijeće u saksiji održavanje

Zalivanje

Zalivajte svoj bambus pažljivo. Ovo je najteži deo uzgajanja bambusa u zatvorenom prostoru, jer je bambus žedan i osjetljiv na pretjerano zalivanje. Za početak, zalivajte dok malo vode ne istekne iz saksije. Neka se 5-7.5 cm površine tla isuši prije svakog zalivanja. Ako zemljište ostaje vlažno duže od dan ili dva, smanjite količinu vode.

Ako se površina zemljišta isušuje brzo, iskopajte 10 cm duboko da se proveri vlažnost. Ova dubina treba da ostane lagano vlažna najveći deo vremena, posebno tokom prva tri mjeseca nakon sadnje.

Održavajte vlažnost – Većina vrsta bambusa vole vlažan vazduh, naročito po toplom vremenu. Dok god izbjegavate pretjerano zalivanje, uradite bilo šta od sljedećeg:

– Postavite saksiju sa bambusom preko vlažne posude.

– Blago poprskajte lišće sa sprejom svakih nekoliko dana.

– Postavite ovlaživač u prostoriji sa bambusom.

– Držite biljke blizu zajedno (ali imajte na umu da to povećava rizik od bolesti).

Prihrana

Doza spororazlagajućih đubriva na početku vegetacije je dobar način da se obijezbedi stabilno snabdijevanje bambusa hranljivim materijama. Možete koristiti uravnoteženo đubrivo, kao što je 16-16-16 ili đubrivo bogato azotom kao što je 30-10-10. Opcija sa azotom umanjuje cvjetanje, što slabi mnoge vrste bambusa.

Napomena:

Nemojte da prihranjujete bambus u roku od 6 mjeseci od kupovine. Većina biljaka ima dovoljno đubriva iz rasadnika.

Izbjegavajte đubriva na bazi morske trave zbog prekomjerne količine soli.

Orezujte bambus redovno. Većina bambusa je veoma tolerantna prema orezivanju, tako da ne oklevajte da ga oblikujete.

Uzgoj bambusa u tegli

Kada je uzgoj bambusa u tegli u pitanju, potrebno mu je mijenjati vodu svake nedelje. Vodu je dovoljno nadoliti jednom u dvije nedelje, a vaš bambus može tako izdržati nekoliko godina. On ne toleriše direktnu svjetlost. Odgovara mu prosječna sobna temperatura od 20-23 stepena.

Bambus u tegli ne treba puno prihranjivati, ali jednom mjesečno u vodu dodajte kapljicu tečnog đubriva. Prije nego što je zamijenite, vodu ostavite da odstoji preko noći i nemojte zalivati bambus direktno iz slavine. Poželjno je da se voda filtrira prije zamjene. Bambus u tegli se može staviti i u zemlju koju stalno morate održavati vlažnom, ali za tim nema potrebe jer je sasvim dovoljno da ga držite u vodi koju ćete redovno da mijenjate.

Sadnja bambusa u teglu

Izdanak bambusa koji ste dobili od matične biljke postavite u teglu sa svježom vodom dok ne ožili. Za podršku korijena, možete dodati polirano kamenje na dnu tegle.

Kako se gaji bambus u bašti

Kada je gajenje bambusa u bašti u pitanju, najprije izaberite najbolje mjesto u vašem dvorištu. Bambusu treba mnogo sunca, tako da obično treba odabrati mjesto u vašem dvorištu koje prima 8 ili više sati sunca dnevno. Međutim, imajte na umu da neke vrste zahtjevaju hladovinu tokom najtoplijih dijelova dana.

Hladovina može biti posebno važna tokom zime. Kombinacija mraza i direktne sunčeve svjetlosti može brzo dehidrirati biljku. U tom slučaju, ako živite u području koje ima mraz tokom zime, trebalo bi da se odlučite za mjesto u hladovini, umjesto onog sa direktnom sunčevom svjetlošću.

Izmijenite zemlju – Dok je gajenje bambusa moguće u mnogim tipovima zemljišta, najbolje uspijeva u ilovači ili laporastoj zemlji.

Dodajte baštenski kompost ili đubrivo u zemlju da joj pružite dodatne hranljive materije. U idealnom slučaju, kompost treba staviti na dno rupe za sadnju, tako da korijen bambusa bude na vrhu.

Izbjegavajte kamenito ili vlažno tlo, kao i zemljišta koja su relativno nepropusna.

Pripremite se za vjetar – Bambus ima plitak korijenov sistem, ali takođe raste visoko i brzo. Kao rezultat toga, može se lako oštetiti jakim vjetrovima. Moraćete da obezbijedite barijeru da to spriječite.

Najlakši način da zaštitite svoj bambus je da ga pozicionirate iza žive ograde ili drveća. U suprotnom, možda ćete morati da izgradite ogradu oko prostora gdje je bambus.

Spriječite širenje bambusa – Moraćete da izgradite barijeru da spriječite invaziju bambusa u druge dijelove dvorišta.

Nakon utvrđivanja oblasti u kojoj želite da ograničite bambus, postavite barijeru od lima ili betona. Ova barijera treba da bude dubine 0,9 do 1,2 m.

Bambus treba saditi u proljeće.

Održavanje bambusa u bašti

Bambus treba redovno zalivati. Većina vrsta bambusa zahtijevaju dosljedno zalivanje, ali to ne znači da korijen bambusa ”sjedi” duži vremenski period u višku vode.

Sjeme i mladi izdanci bambusa treba da se zalivaju svakodnevno tokom blagog i suvog vremena.

Nakon što se bambus uspostavi u vašoj bašti, trebalo bi da ga zalijete dva puta nedeljno tokom blagog vremena i tri do četiri puta nedeljno tokom toplog ili vjetrovitog vremena.

Raširite malč – Organski malč pomaže da se rast bambusa održi pod kontrolom i može da zaštiti bambus od potencijalnih prijetnji. Kompost i sijeno mogu dobro da posluže u ovom slučaju, kao i mnoge druge vrste organskog i netretiranog malča.

Zaštitite bambus preko zime

Bambus je biljka toplog vremena, tako da bi trebalo da preduzmete dodatne mjere tokom zime kako bi se spriječilo potpuno zamrzavanje korijena.

Nanesite dodatni debeli sloj malča za zaštitu korijena tokom niskih temperatura. Ako su hladni, surovi vjetrovi problem, možda će biti potrebno da se izgradi privremena barijera za zaštitu bambusa.

Ako vaš bambus izgleda suvo ili postane srebrne boje, to može biti pokazatelj oštećenja usljed hladnoće.

Koristite đubrivo bogato azotom

Organska đubriva se često preporučuju, a azot promoviše jači, zeleniji rast biljaka, tako da je đubrivo prilično bogato azotom obično najbolje.

Nanesite đubrivo jednom u rano proljeće i jednom u ljeto. Ovaj raspored odgovara glavnim sezonama rasta bambusa.

Orežite bambus po potrebi

Uklonite stare, neatraktivne grane bambusa jednom godišnje. Ako isiječete bambus tik iznad čvora, može da raste ponovo.

Zaštitite bambus od štetočina i bolesti. Bambus je otporan na većinu štetočina i bolesti, tako da samo treba da primijenite pesticide i fungicide nakon što se problem razvije.

Bambus razmnožavanje

Razmnožavanje bambusa zavisi, prije svega, od sorte koju uzgajate. One koje se razmnožavaju  iz rizoma je teško obuzdati u baštama, pa im morate napraviti izvjesnu barijeru.

Bambus se razmnožava sjemenom, ali i na sljedeći način koji je svakako popularniji: nožem razrežite stablo bambusa i stavite dobijeni izdanak u teglu sa svježom vodom dok ne ožili.

Izvor: prirodnoizdravo.com

PROČITAJTE:

Muškatle imaju svoju simboliku u kući – Evo šta privlači omiljeno cvijeće mnogih dama

Gardenija: Biljka očaravajućeg mirisa!

Ova BILJKA usporava starenje, a Hitler je po nju poslao u Rusiju TAJNU EKSPEDICIJU

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI