Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiArgentina prva u svijetu odobrila GMO pšenicu

Argentina prva u svijetu odobrila GMO pšenicu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

BUENOS AJRES – Argentina je danas zvanično postala prva država na svijetu koja je odobrila gajenje i upotrebu genetski modifikovane (GMO) pšenice otporne na sušu.

U odluci Ministarstva poljoprivrede, objavljenoj u službenom listu zemlje, navodi se međutim da seme neće biti u prodaji prije nego što Brazil, glavni kupac argentinske pšenice, ne odobri uvoz tog proizvoda, prenosi Rojters.

“Transgenetska pšenica HB4 koju su razvili Bioceres i francuski Florimond Depre otporna je na sušu i herbicid glufosinat natrijum”, navodi se u službenom listu.

Ni jedna zemlja još nije odobrila uvoz GMO pšenice, što argentinskim farmerima ne daje baš mnogo razloga za sjetvu te nove sorte, ocjenjuje britanska agencija.

Organizacije za zaštitu životne sredine upozorile su da se još uvijek ne zna dovoljno o GMO usjevima, tretiranim sredstvima za unišavanje korova poput natrijum-glufosinata, i o tome da li su bezbjedni za ljudsku upotrebu.

Prošle godine je 45 odsto od 11,3 miliona tona pšenice koju je izvezla Argentina otišlo u susjedni Brazil, koji se nije za sada izjasnio o potencijalnom odobavanju kupovine sorte HB4.

“Čak da Brazil da ‘zeleno svjetlo’, to neće navesti kompaniju Bioceres da odmah komercijalno lansira novu tehnologiju prije nego što dobije odobrenje sa drugih tržišta”, rekao je glavni izvršni direktor Federiko Tručo za Rojters.

Izvor: nezavisne novine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI