Četvrtak, 18 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneStočarstvoAnemija kod prasadi - Kako je prepoznati i šta preduzeti ukoliko do...

Anemija kod prasadi – Kako je prepoznati i šta preduzeti ukoliko do nje dođe

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Anemija kod prasadi – U prvih sedam dana života prasad, posebno bijelih plemenitih rasa, udvostruče svoju tjelesnu težinu. Ovaj period je vrlo važan da se kod jedinki zadovolje potrebe za gvođžem.

U slučajevima kada nisu zadovoljene potrebe u gvožđu, a posebno kod prasadi koja se drže na betonu u ogrančenom prostoru, a zimi u hladnim, mračnim i vlažnim objektima, dolazi do pojave anemije prasadi na sisi.

U prvih sedam dana dnevne potrebe prasadi u gvožđu iznose 10-15 mg. U kasnijem periodu potrebe za gvožđem se smanjuju i kreću oko 7 mg dnevno. Mlijeko krmače ima jedan jedini nedostatak jer sadrži izuzetno male količine gvožđa i to oko 2 mg na dnevnom nivou. Dnevni nedostatak gvožđa kod prasadi na sisi je oko 8-13 mg.

Pročitajte: Prihrana prasadi u dojnom periodu – Kad i kako je započeti?

Ovaj nedostatak se manifestuje u roku od 10 do 14 dana zaostajanjem prasadi u porastu i pojavi anemije. Koža prasadi gubi ružičastu boju i postaje bijela, dlake su naježene i sive boje, prasad gube mišićni tonus i postaju mlitava, skupljaju se u gomilu, dezorjentisana su, slabo se kreću, dolazi do pojave proliva. Od anemije mogu da uginu čitava legla ako se ne preduzme brzo i efikasno liječenje, koje podrazumijeva preparate na bazi gvožđa.

Jaču i bržu pojavu anemije može da prouzrokuje i ishrana koja je deficitarna vitaminom E i selenom. Da ne bi se spriječila anemija kod prasadi neophodno je preventivno djelovati. Prevencija podrazumijeva da se prasadima u periodu od drugog do četvrtog dana, nakon prašenja prvo daju vitamini AD3E ili Evitaselen, a nakon dva dana preparati na bazi gvožđa prema uputstvu proizvođača.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI