Ponedjeljak, 26 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeAko gajite ovaj cvijet, čekaju vas lijepe stvari: Evo i kako se...

Ako gajite ovaj cvijet, čekaju vas lijepe stvari: Evo i kako se pravilno njeguje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za ovu biljku se smatra da privlači novac, ljubav, uspijeh i sreću – feng šui savjeti za gajenje cvijeća!

Biljke prema feng šuiju imaju veliki energetski uticaj u svakoj prostoriji. One osvježavaju dom, unose element prirode, šire pozitivne vibracije i čiste vazduh. Postoje biljke za koje se smatra da mogu učestvovati energetski u privlačenju željenih stvari u život.

Evo o kojem cvijeću je reč i kako ono djeluje na određene aspekte našeg života:

Jedan od najljepših prirodnih ukrasa novogodišnjih i božićnih praznika svakako je Poinsettia – crvena božićna zvijezda. Ovo divno cvijeće oduzima dah tokom praznika, a ono ima i svoju simboliku.

Za sreću i ljubav

Višegodišnja sobna biljka koja je predivan ukras doma, najčešće se poklanja u ovom periodu. Kada je kupite, na putu do kuće je zaštitite od hladnoće, a kada dođete kući ne stavljajte je odmah pored izvora toplote, već na mjesto gdje će se navići na promjenu temperature.

Božićna zvijezda simbolizuje uspijeh, sreću i dobro raspoloženje. Smatra se da privlači u kuću radost i ljubav. Cvjet treba u vrijeme praznika držati blizu novogodišnje jelke jer će tako pojačati pozitivnu energiju u domu.

Kako da cvjeta?

Prelepi cvijet će cvjetati više puta samo ako mu vještačkim putem skraćujete dan. Biljka se prekriva neprovidnom tkaninom ili kutijom, od podneva do narednog jutra, kada se to skloni sa nje. Ovaj proces se primenjuje 8 nedelja, nakon čega možete uživati u prelijepom cvijetu božićne zvezde.

Pravilna njega

Božićna zvijezda treba da bude dva i po puta veća od saksije u kojoj je posađena. Pri izboru mjesta u kući izbegavajte promaju, jako sunčevo svjetlo i previše suvu i zagrijejanu prostoriju. Ne treba da bude blizu prozora i radijatora. Idealna temperatura je između 15 i 22 stepena.

Pročitajte: Kako da božićna zvijezda opstane do sljedeće godine

Potrebno je zalivati je mlakom vodom svaki drugi dan ili kad je zemlja suva. Izbjegavajte vodene lokvice ispod saksije. Ako se korijen osuši, biljka u početku reaguje odbacivanjem lišća. Za razliku od prekomjerne vlage, božićna zvijezda može preživjeti kraći period suše. Samo počnite da je zalivate i ona će oživjeti. Ako listovi nastave da opadaju i biljka ogoli, jedino je rešenje da kupite novu. Ako uspete da je očuvate i nakon praznične sezone, trebalo bi je jednom mjesečno prihranjivati đubrivom za sobne biljke. U proljeće je neophodno da se oreže.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI